ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a pronunțat cu privire la scandalul intelectualilor lui Băsescu încă de la sărbătoarea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. El a comparat copiii săraci care răzbesc în viață prin inteligența și vrednicia lor cu cei care sunt trimiși de famiile bogate la burse prin străinătate pentru a veni cu mințile schimbate.

Cred că fiecare dintre noi, dacă nu am fi autosuficienți și mulțumiți de sine și de statutul nostru, de părerile despre noi, despre sine, am fi mai bine. Pentru că în treacăt fie spus, sunt foarte mulți oameni, i-aș numi eu astăzi, din păcate - Păreologi -, care își dau cu părerea în toate domeniile: dau sfaturi și Bisericii despre cum ar trebui să păstorească, să țină orânduiala veche sau una nouă, Calendarul, dau lecții ierarhiei, Patriarhului și așa mai departe... Vedeți, aroganța aceasta pe care o întâlnești de multe ori în societate și îți afectează viața ta sigur că te indignează, te revoltă. Cred că ar trebui mai multă credință și mai multă smerenie”, a spus ierarhul în predica sa, între altele.

Ulterior s-au mai pronunțat categoric și IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Mănăstirea Petru Vodă, după ce și ierarhul Tomisului, IPS Teodosie, îi pusese la punct, pentru ca în cele din urmă intelectualii lui Petrov să fie „rupți pe genunchi” (vorba unui teolog) chiar de către Patriarhie, în ziarul Lumina.

La data de 23 aprilie, credincioșii ortodocși l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, ocrotitorul municipiului Giurgiu - care vine chiar de la numele sfântului în italiană San Giorgio, probabil dat chiar de coloniștii italieni -, prilej cu care noua Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit ocrotitorul, informează emisiunea online Cult - Cultură.

Manifestările religioase închinate patronului spiritual al eparhiei au debutat în seara zilei precedente, cu săvârșirea de către un sobor de preoți a slujbei Vecerniei unită cu Litia la biserica Parohiei Sf. Gheorghe din municipiul Giurgiu.

În ziua sărbătoririi sfântului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului la noua Catedrala Episcopală.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Ambrozie a vorbit despre cinstirea deosebită pe care o acordă din cele mai vechi timpuri poporul român drept credincios Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Înaintașii noștri au văzut în pătimirea acestui sfânt un model de mărturisire a dreptei credințe, dar și de biruire a răului și a păcatului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de către întreaga creștinătate ca fiind Purtătorul de biruință, cel care, prin luptă susținută, a reușit să ofere, ca prețios exemplu de viețuire creștinătății, însăși imaginea sa de biruitor, așa cum reiese și din minunata iconografie.

Credincioși prezenți s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Andrei și ale Sfintei Ecaterina păstrate în sfântul locaș.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități locale și județene ce au primt din partea Chiriarhului câte o icoană a Sf. M. Mc. Gheorghe. Întâistătătorul eparhiei a oferit icoane cu scena Învierii Domnului, Pastorala Preasfinției Sale la Sfintele Paști „ÎNVIEREA DOMNULUI – REALITATEA ULTIMĂ A EXISTENȚEI NOASTRE” și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă" tuturor credincioșilor giurgiuveni ce au participat la această Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar obștei mănăstirii o frumosă icoană adusă de la Sfântul Munte Athos, mai informează sursa citată.