ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, sâmbătă, 20 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Florești, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului așezământ, informează Episcopia Hușilor, prezentând și predica Preasfințitului despre Sfântul Proroc Ilie.

Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre conștiința curată, ca element esențial în profilul celor care își asumă atitudini publice:


„A doua sursă a curajului său față de Dumnezeu și față de oameni era conștiința sa curată, că nu a păcătuit. Din această conștiință curată avea el această îndrăzneală sfântă, deschiderea de a grăi cu Dumnezeu și a-L întreba, chiar și atunci când era într-o dilemă și nemulțumit, așa cum s-a întâmplat atunci când a murit unicul fiu al văduvei din Sarepta Sidonului.

Desigur, curajul nu înseamnă și nu poate fi identificat cu obrăznicia, așa cum, din păcate, se întâmplă în societatea în care noi trăim. Sunt atâția care fac gălăgie, aroganți, indolenți, vulgari, și toți se ascund sub masca faptului că ei sunt oameni curajoși.

De unde ne dăm seama că nu este vorba de curaj? Curajul izvorăște dintr-o moralitate ireproșabilă. Curajul spune adevărul, dar niciodată nu strivește, nu batjocorește, nu nedreptățește. Curajul scoate la iveală adevăruri pe care nu le putem suporta și ne este greu să le ducem, însă niciodată nu va murdări demnitatea unui om. (...)

Noi, din păcate, fie suntem obraznici și aroganți, fie trădători și lași. (...) De multe ori, se întâmplă ceva paradoxal – avem o conștiință murdară, dar vrem să pozăm în fața societății, în spațiul public, ca oameni de o fibră morală ireproșabilă. Cu cât veți vedea, în societate, pe unii care fac pe justițiarii și care cred că îi pot pune la punct pe toți, cu atât să vă puneți un mic semn de întrebare – s-ar putea ca acești oameni, în viața lor privată, să fie niște nesăbuiți sau nelegiuiți.

În general, omul care are o conștiință curată și frumoasă, are și sensibilitatea de a nu strivi pe cel de lângă el. (...) Îmi veți spune că noi nu putem fi ca Prorocul Ilie. Așa este. Nu ne putem ridica la statura lui morală, sau poate că vom ajunge – așa să ne învrednicească Domnul! Dar până să ajungem în acel punct, cel mai bine ar fi să ne descotorosim de obrăznicie și de aroganță, pe care să nu o livrăm celui de lângă noi ca fiind un gest de mare curaj, pentru că ne înșelăm și suntem în amăgire.”, a mai spus PS Ignatie, între altele.