ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a făcut o comparație între certificatul „verde” și carnetul „roșu” din perioada comunistă, în contextul insistenței cu care se aduce în discuție impunerea certificatului Covid și pentru accesul în biserici, negată deocamdată de politicieni, nu fără un interes politic în schimb.

„Au avut, săracii, un carnet de partid în buzunar că trebuiau… așa ca și acuma cu vaccinul. Trebuiau să aibă un loc de muncă. Aceeași poveste este și astăzi cu certificatul „verde”. Să nu zic „cu vaccinul”, că nu sunt „anti-vaccinist”. Mă vaccinez în fiecare toamnă anti-gripal, care e un vaccin necesar.

Cu certificatul „verde”, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde. Biserica nu va aplica! Din nou vorbesc, cum am spus de Crăciun. Biserica nu va aplica o astfel de decizie! Nici conducătorii noștri nu cred că vor avea întunecimea, imprudența și neglijența și sfidarea ca să ceară poporului român să prezinte documente când intră la Biserică. Nu se va întâmpla! Să fiți fără grijă. O spun eu, din Maramureș. Și să știți că ce spune Maramureșul contează. Nu se va întâmpla și să nu vă fie teamă, nu vă tulburați. Biserica este a noastră, a voastră și a lui Hristos. Poporul e suveran, încă e suveran.

Vrem să ne fie respectate toate rânduielile noastre. Pentru asta luptăm, nu ne lăsăm călcați în picioare!”, a transmis episcopul Maramureșului și Sătmarului, citat de Știri pe Surse, în predica rostită duminică, 5 decembrie. VIDEO: 
 
 
În predica sa, episcopul s-a referit și la circulara Comisiei Europene care stabilește norme de exprimare „incluzivă”, potrivit căreia formulări precum „perioada de Crăciun” ar trebui înlocuite cu „vacanța” de iarnă, deoarece se recomandă să evităm „presupunerea că toți suntem creștini”, așa că „nu toată lumea sărbătorește Crăciunul” și „trebuie să fim sensibili la faptul că oamenii au tradiții religioase diferite”. O asemenea recomandare venită de la Bruxelles ne amintește de cenzura ateist-comunistă, care făcea ca „Moș Crăciun” să devină „Moș Gerilă”, iar Crăciunul, „sărbătorile de iarnă”. 
 
„Iată, suntem în postul Crăciunului și ne pregătim praznicul mare și sfânt al Nașterii Domnului, dar și de toate sărbătorile creștine de iarnă. Noi zicem „sărbători creștine de iarnă”, comuniștii ziceau „sărbătorile de iarnă”, acum, la Bruxelles este o dispută ca să nu se mai folosească cuvântul Crăciun și Paști. Aberant! Aberant și demonic! Cum să nu numești Nașterea Domnului Crăciun? Și cum să nu numești Învierea Domnului Paști? Ce să zicem că e la Crăciun, Moș Gerilă, cum au zis comuniștii de stil vechi? Sau ce să zicem că e la Crăciun: sunt sărbători de iarnă laice? Nu, pentru noi este Crăciunul, este colindul, este Nașterea Domnului și ne pregătim de acest praznic mare și sfânt și nu-i luăm pe ei în seamă! Nu vă temeți! N-au ce căuta în rânduiala noastră sfântă! Nu ne vor și nu ne pot impune nimic! Avem o Biserică preaputernică, preahotărâtă, preasfântă și a poporului și care are grijă de popor și care nu va accepta aceste jocuri diabolice pe care le fac oameni fără Dumnezeu! Pentru noi, cei ce am trecut prin comunism, ne-au ajuns 45 de ani”, a tunat ierarhul Maramureșului și Sătmarului.