ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Macarie al Europei de Nord a efectuat mai multe vizite pastorale în comunitățile de români din Regatul Danemarcei.


Joi, 1 februarie 2018, Episcopul a vizitat comunitatea românilor din orașul Herning-Ikast, săvârșind Taina Sfântului Maslu în biserica Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Ulterior, ierarhul român a săvârșit slujba privegherii de noapte la Mănăstirea Ortodoxă Română Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț din Ikast.

Vineri, 2 februarie 2018, Preasfințitul Macarie s-a aflat în mijlocul comunității de români din orașul Viborg. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie de hramul parohiei românești, Întâmpinarea Domnului. În cadrul slujbei, Preasfințitul Macarie a săvârșit, de asemenea, și slujba hirotonirii întru diacon a tânărului Dragoș Alexandru.

Seara, ierarhul român a slujit în Taina Sfântului Maslu pentru românii din Kolding-Vejle.

A doua zi, Părintele Episcop s-a aflat la Roskilde, unde a săvârșit Sfânta Liturghie de hramul parohiei locale, Sfinții Ansgar, Rimbert și Uni, Apostolii Nordului. PS Macarie a oferit comunității de aici icoana Maicii Domnului Potolește Întristările Noastre, pictată de iconarul bucureștean Mihai Coman. Cu prilejul slujirii de hram, au fost cinstite și moaștele Sfântului Ansgar și ale altor martiri și cuvioși care se păstrează în sfântul locaș.

Părintele Episcop Macarie a spovedit, sfătuit și încurajat duhovnicește pe cei care au solicitat asistență spirituală. De asemenea, a avut întâlniri cu cercurile de preoți din regiunile vizitate și cu filialele locale ale Centrului pentru Tineret Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – CTSM.

După obicei, Părintele Episcop a împărțit daruri și binecuvântări celor mici, atât la slujbele bisericești, cât și în vizitele pastorale la domiciliu.

Pe parcursul întâlnirilor sale cu românii din Danemarca, Preasfințitul Macarie a îndemnat mereu la unitate și dragoste de neam. El a arătat că singura șansă de supraviețuire a unei comunități aflate în diaspora este solidaritatea concretă, manifestată prin fapte ale iubirii față de frații de neam și de credință.

‘Singura noastră șansă, a românilor din diaspora, este să fim solidari’, a spus Episcopul Român Ortodox al Europei de Nord.