Senatorii din Comisia de administrație au respins marți cererea de reexaminare, trimisă de președintele Iohannis, a legii prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon. Decizia de respingere a fost adoptată cu voturile senatorilor PSD și ALDE,  în timp ce senatorii PNL, USR și UDMR au votat împotrivă. Raportul comisiei de respingere a cererii de reexaminare va fi trimis plenului Senatului, care se va reuni miercuri, urmând să ajungă ulterior în Camera Deputaților, care este forul decizional. 

În urmă cu două săptămâni, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Iohannis susține că adoptarea de către Parlament a Legii pedeclararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

La începutul lunii iunie, președintele care în acest an boicotat Centenarul Trianonului, a sesizat CCR cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susținând că o asemenea sferă de reglementare este, în esență, o simplă declarație a Parlamentului, un anunț, fără caracter normativ. Curtea Constituțională i-a repins însă, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate.
 
Într-o postare pe Facebook, senatorul PSD Șerban Nicolae spune că prin respingerea de către Senat a cererii de reexaminare, formulată de șeful statului,Iohannis l-a  l-a egalat pe Von Mackensen la înfrângeri istorice”.

„TRIANON! TRIANON! TRIANON!

Azi, în Senatul ROMÂNIEI, am respins rușinoasa cerere prin care președintele Partidului Anti-Național Liberal, Iohannis Klaus Werner a încercat, încă o dată, blocarea legii privind Ziua Tratatului de la Trianon.

Peneliștii s-au aliniat cu mâna la vipușcă și au votat, in corpore, împotriva acestei legi! USR a votat împotriva legii (ca și UDMR), ca să nu se suprapună cu legea privind Ziua națională(?!) a bicicletei, inițiativa lor...

Iohannis l-a egalat pe Von Mackensen la înfrângeri istorice”, a scris senatorul social-democrat”.