ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații PSD susțin pe pagina de Facebook că pentru acest an „PNL a reușit performanța de a îngropa și Programul TOMATA, prin subfinanțare, superbirocratizare și tergiversare”, informează Mediafax,

„Anul acesta spunem adio roșiilor românești, PNL ne trece doar pe cele din import. PNL a reușit performanța de a îngropa și Programul TOMATA, prin subfinanțare, superbirocratizare și tergiversare. Astfel, în loc să continue și să dezvolte un program bun, care aducea pe masa românilor roșii autohtone sănătoase, îl omoară cu bună știință din prostie. Guvernul Orban NU a publicat HG privind aprobarea programului pe anul 2020. Până astăzi, răsadurile trebuiau deja plantate pentru a putea fi livrate pe piață începând cu 1 mai.  Bugetul este redus cu 10 milioane de euro. Programul se restrânge doar la un singur ciclu, cel de primăvară, deși perioada deficitară este și în lunile de început de iarnă când tomatele nu se mai pot produce decât în sere sau solarii. Bugetul alocat este pentru maximum 13.000 de solicitanți față de 20.000 de mii de solicitanți în 2019. MAI PUȚIN CU 14.000 tone tomate din producția autohtonă pentru piața românească. Birocratizare excesivă și ilegală a programului.” se arată în mesajul postat pe Facebook.
 
Pe de altă parte, o analiză făcută de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, susține că  aproape jumătate din roșiile din programul „Tomate românești”, lansat de guvernul PSD, conțin reziduuri de pesticid, arată cei de la lantulalimentar.ro. Potrivit sursei citate, inspectorii fitosanitari au prelevat 412 probe de tomate cultivate în cadrul programului și au analizat în total 419 probe. Celelalte 7 probe au provenit din culturi care nu au fost înscrise în program.