ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD depune joi moțiunea de cenzură ca reacție la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, liderul interimar al partidului Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, declarându-se optimist că moțiunea de cenzură va trece, lipsind în jur de 5-6 voturi din cele 233 necesare.Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă, scrie News.ro.

Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

 Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Moțiunea PSD este susținută și de UDMR, care nu dorește alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ciolacu a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susțin moțiunea. El a susținut că PMP, ALDE sau minoritățile nu vor vota o moțiune de cenzură, pentru că „au o teamă de anticipate”, întrucât "la anticipate ALDE și PMP ar dispărea din reprezentarea parlamentară".

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.