ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14.11/ 15:00 PSD ia în calcul contestarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin intermediul agentului guvernamental, a raportului asupra MCV al Comisiei Europene privind România. 


Potrivit surselor citate, o decizie finală nu a fost luată, această variantă fiind deocamdată în analiză, scrie evz.ro.

Marți, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare și să le revizuiască ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO)

ACTUALIZARE 19:09 Senatorul PSD Șerban Nicolae susține că a sunat-o pe Corina Crețu, menționând că intenționează să îi solicite să se delimiteze de deciziile din Parlamentul European care vizează România. Parlamentarul susține că ce i se cere țării prin recomandările MCV reprezintă o lovitură de stat, scrie stiripesurse.ro.

„Am sunat-o pe Corina Crețu, nu mi-a răspuns (..) As vrea sa-i cer sa se delimiteze de aceasta ticalosie facuta de colegii domniei sale. Ce spunea Timmermans, cu o ticalosie greu de inteles, este că guvernul si parlamentul ar trebui sa se subordoneze Comisiei Europene si ca in general trebuie sa urmam niste recomandari. (..) Vom analiza si noi cu mare atentie aceste documente. La prima vedere, practic se solicita Romaniei o lovitura de stat, se transmit ordine CSM sa faca urgent niste numiri interimare, Parlamentului sa opreasca orice procedura de legiferare, Guvernului sa suspende procedurile Parlamentului. Nimic din ce au spus nu are utilitate. Nu ai cum sa aplici ceva din ce au spus", a declarat Serban Nicolae, la Antena 3.
 
Știrea inițială

România, pusă la zid de Parlamentul European, Bulgaria la un pas de a fi salvată de MCV.  Rezoluția asupra situației statului de drept în România a fost adoptată marți de Parlamentul European cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă și 40 de abțineri. Documentul cuprinde îngrijorări legate de modificările la legile justiției, independența acestui domeniu și slăbirea statului de drept. Comisia Europeană spune că Bulgaria poate fi scutită de mecanismul de verificare și cooperare(MCV) unde se află din 2005, ca și România, care însă mai trebuie monitorizată.

Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și de revocare în curs care vizează procurori în funcție.

Comisia Europeană  a recomandat marți României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare și să le revizuiască ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și de revocare în curs care vizează procurori în funcție.

Totodată, CE recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-șef al DNA care trebuie să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecției Judiciare și să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituții.
De asemenea, CE recomandă înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal și Codului de Procedură Penală, precum și relansarea procesului de revizuire a Codului Penal și Codului de Procedură Penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

CE notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiției, presiunea la adresa independenței sistemului judiciar, în general, și a Direcției Naționale Anticorupție, în special, precum și o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupției au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.