ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea vaccinării obligatorii va fi scoasă de la sertar. Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, spune că social-democrații susțin dezbaterea în procedură de urgență a legii prin care vaccinarea ar deveni obligatorie și că parlamentarii PSD vor vota acest act normativ inițiat în guvernarea social-democrată.

Paul Stănescu a anunțat, joi, într-o conferință de presă susținută la Ploiești, că legea vaccinării obligatorii, care a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților, va intra în dezbatere în procedură de urgență.

Stănescu spune că parlamentarii PSD consideră că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie.

„Legea vaccinării obligatorii a trecut de Senat este la Camera Deputaților la  Comisia de Sănătate, deci a fost inițiată în timpul guvernării PSD și, din discuțiile pe care le-am avut împreună cu colegii mei, legea vaccinării obligatorii va fi în procedură de urgență pentru că suntem într-o anumită situație care forțează lucrul ăsta, în momentul în care vorbim de atâtea cazuri de gripă la nivelul țării noastre și de asemenea vorbim de virusul gripal care vine din China. Noi credem că este obligatorie vaccinarea și vom susține acest proiect de lege în procedură de urgență” a afirmat Paul Stănescu joi seară, la Ploiești.
  
De asemenea, înt-un mesaj pe Facebook, PSD scrie: „Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (…) Sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri, asigurarea distribuției în timp util a acestora în țară, problemele legate de vaccinarea efectivă trebuie rezolvate”.
 
Și liderul USR Dan Barna a declarat că susține vaccinarea obligatorie și că USR va analiza stadiul proiectului pe care îl propune PSD în acest context. Liderul USR a subliniat că „vaccinarea este un drept al viață al copiilor” și că oamenii ar trebui să iasă din logica principiilor „medievale”. „O să vedem care este stadiul proiectului respectiv. E clar că subiectul s-a activat acum în contextul știrilor alarmante care vin din Asia și din zona Chinei. E o temă importantă, evident. Vaccinarea este în momentul de față soluția pe care medicina modernă și civilizată o are pentru a ne proteja de multe din afecțiunile majore care există. Este o temă pe care o să o susținem. Vedem stadiul proiectului de lege și vom decide în consecință”, a spus Dan Barna, în Parlament.
 
Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru și o abținere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.

Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancțiunile pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unitățile de învățământ ar urma să fie solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.