ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


  • Portofoliul imobiliar al lui Roman Abramovici din Londra este mult mai consistent decât s-a crezut, dezvăluie un nou „inventar al activelor”
  • Se știa că proprietarul clubului Chelsea are o vilă de 150 de milioane de lire sterline lângă Palatul Kensington și un penthouse de 22 de milioane de lire sterline pe malul Tamisei, dar noi informații arată că acesta deține cel puțin 70 de proprietăți, clădiri comerciale și terenuri în Londra și Surrey 
  • Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției enumeră active în valoare de 13 miliarde de lire sterline deținute, la nivel mondial, de 35 de oligarhi

Portofoliul imobiliar privat al lui Roman Abramovici în Marea Britanie - și suprafața de Londra pe care a reușit să o cumpere în 20 de ani - este mult mai mare decât se credea. Acum a ieșit la iveală că oligarhul și familia sa au colecționat un total de 53 de case și apartamente englezești de lux, în valoare de peste 250 de milioane de lire sterline, arată Daily Mail.
 
Cum a ajuns tănărul Abramovici miliardar, azi cu o avere oficială de 13 miliarde de dolari? Simplu: furând Rusia. La început pentru el, apoi pentru camarila lui Putin. De altfel, oligarhul e poreclit și „Pușculița lui Putin”.
 
A dat 100 de milioane de dolari pe Sibneft și i-a „vândut-o” lui Putin pentru 13 miliarde de dolari
 
Abramovici, care în prezent este președintele Federației Comunităților Evreiești din Rusia și membru al Consiliului de Administrație al Muzeului Evreiesc din Moscova, a intrat în Liga Mare după ce a plătit împreună cu Boris Berezovski aproximativ 200 de milioane de dolari pentru compania petrolieră Sibneft înainte de a o revinde apoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari în 2005. În aprilie 2005, Putin, reales președinte în 2004, a efectuat o vizită istorică în Israel - prima vizită în această țară a unui lider de la Kremlin.
 
 
Gazprom Neft fosta Sibneft, a fost creată în 1995, prin transferul de la Rosneft a acțiunilor deținute de stat la Noyabrskneftegas (unitatea de producție), la rafinăria Omsk (cel mai mare complex de rafinare a petrolului din Rusia), la Noyabrskneftegasgeophysica (explorare) și la Omsknefteprodukt (rețeaua de distribuție a produselor petroliere), scrie Wikipedia.

În 1996 și 1997, Sibneft a fost privatizat printr-o serie de licitații de împrumuturi pentru acțiuni. Roman Abramovici și Boris Berezovsky au achiziționat compania pentru 100 de milioane de dolari americani, după ce au licitat prin intermediul mai multor companii de fațadă care fuseseră înființate în acest scop specific. Fiecare partener a plătit 100 de milioane de dolari pentru jumătate din companie, peste valoarea de piață a participației, care era de 150 de milioane de dolari la momentul respectiv, iar valoarea companiei a crescut rapid la miliarde de dolari. Valoarea în creștere rapidă a companiei i-a determinat pe mulți observatori, retrospectiv, să sugereze că costul real al companiei ar fi trebuit să fie de ordinul miliardelor de dolari (la acea vreme valora 2,7 miliarde de dolari)/ Abramovici a recunoscut ulterior în instanță că a plătit mită de miliarde de dolari unor oficiali guvernamentali și gangsteri pentru a-și achiziționa și proteja activele.

Controlată inițial de Berezovski, Sibneft a trecut ulterior sub controlul lui Abramovici.

În septembrie 2005, Gazprom a cumpărat 75,7% din acțiunile Sibneft de la Millhouse Capital (vehiculul de investiții al lui Roman Abramovici) pentru 13,1 miliarde de dolari americani, în cea mai mare preluare corporatistă din Rusia. În mai 2006, Sibneft a fost redenumit Gazprom Neft.

În 2011, Berezovski a intentat un proces civil împotriva lui Abramovici la Înalta Curte de Justiție din Londra, acuzându-l pe Abramovici de șantaj și de încălcarea contractului în legătură cu privatizarea Sibneft, susținând că a fost coproprietar al Sibneft și cerând daune de peste 3 miliarde de lire sterline, în cel mai mare proces civil din istoria juridică britanică. Miliardarul Berezovski a fost găsit strangulat în baia de vila sa de milioane din Marea Britanie.
 
În prezent Alexander Dyukov este CEO și președinte al Consiliului de administrație. Alexei Miller, alt oligarh din gașca lui Putin, este președintele consiliului de administrație. Pentru cei care n-au înțeles, „economica de piață” din Rusia se desfășoară sub umbrela unei singure firme-mamut: KGB SA.
 
 
Imperiul imobiliar al lui Abramovici
 
Abramovici, în vârstă de 55 de ani, care este și proprietarul clubului Chelsea, evaluat la 3,1 miliarde de lire sterline, ar mai avea și alte 17 proprietăți comerciale și terenuri în capitala britanică, supranumită „Moscova de pe Tamisa”, din cauza banilor rusești pompați în oraș. 
 
Acest imperiu imobiliar global ieșit din comun, cuprinzând peste 70 de active numai în Regatul Unit, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența reală a sancțiunilor împotriva sa, având în vedere structurile opace și independente folosite de rușii bogați pentru proprietățile lor, cu scopul de a contracara tentativele de înghețare a conturilor lor bancare sau chiar de confiscare a locuințelor lor.   
 
Se credea că singurele case deținute de Abramovici în Marea Britanie sunt un conac de 150 de milioane de lire sterline lângă Palatul Kensington și un penthouse de 22 de milioane de lire sterline pe malul Tamisei, în apropierea clubului său de fotbal, despre care se spunea că are geamuri antiglonț. De asemenea, se știa că deține iahturi, avioane private, elicoptere și super-mașini în valoare de peste 1,2 miliarde de lire sterline, în Marea Britanie și în întreaga lume. 
 
Dar acum s-a descoperit că bunurile sale imobiliare din Marea Britanie ar fi, de fapt, mult mai consistente, incluzând 41 de apartamente în Chelsea Village, hotelul și blocul de lux de lângă stadionul Stamford Bridge, valorând 50 de milioane de lire sterline, și un penthouse de 4 milioane de lire sterline.
 
Bunurile lui Abramovici au fost expuse de Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției („Organized Crime and Corruption Reporting Project”), în colaborare cu diverse organizații media. Acestea susțin, de asemenea, că Abramovici deține proprietăți în valoare de peste 200 de milioane de lire sterline în Europa și în SUA și că are legături cu două fonduri fiduciare din Cipru, care ar valora în jur de 1,3 miliarde de lire sterline.
 
The Guardian a arătat că rudele apropiate ale lui Abramovici dețin, la rândul lor, proprietăți în Marea Britanie, inclusiv două case în Belgravia - cartier de lux în centrul Londrei -, una lângă alta, cu garduri vii identice și un „balcon plin de flori la primul etaj”. Mai mult, în timpul pandemiei, se pare că au mai achiziționat o casă de 17,5 milioane de lire sterline în Kensington.
 
În afara Marii Britanii, Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției spune că afaceristul rus deține Chateau de la Croe, de pe Coasta de Azur, din Franța, în care au locuit cândva ducele și ducesa de Windsor și care ar valora până la 100 de milioane de lire sterline. Tot în Franța, acesta mai este proprietar al unei vile de 33 de milioane de lire sterline, în apropierea orașului Saint-Tropez.

De asemenea, Abramovici are case în valoare de peste 10 milioane de lire sterline fiecare în Salzburg, Austria, și un imobil în Paris. În plus față de acestea, ar mai fi o super fermă americană de 37 de milioane de lire sterline în Aspen, o proprietate de 54 de milioane de lire sterline în St. Barts, în Caraibe, și un hotel de 17 milioane de lire sterline în Tel Aviv, Israel.

Imperiul său imobiliar din Rusia este mai puțin cunoscut, dar holdingul lui Abramovici, Millhouse Capital, deține active în valoare de peste 760 de milioane de lire sterline în țara sa natală, inclusiv Four Winds Plaza, un bloc de birouri și locuințe din Moscova, și hotelul Kristall, recent achiziționat în stațiunea Gelendzhik de la Marea Neagră.