ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:00 După Melitopol a căzut și Berdiansk, un oraș strategic în drumul către Mariupol, ultima fortăreață ucrainiană la Marea Azov, potrivit Știri pe Surse


ACTUALIZARE 15:30 Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainian Melitopol. Trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță Știri pe Surse. Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri. Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Vladimir Putin a ordonat duminică forțelor care operează sistemul de disuasiune nucleară al Rusiei să fie „în stare de alertă”, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul din cauza Ucrainei. El a declarat că a ordonat ministrului Apărării Serghei Șoigu ca trupele să intre într-un 'regim special de serviciu', având în vedere 'declarațiile agresive' ale liderilor NATO și 'acțiunile economice neprietenoase'.

Totodată, Putin și-a exprimat 'recunoștința' față de trupele de operațiuni speciale, într-un discurs televizat de Ziua forțelor speciale ale Rusiei, care are loc la 27 februarie, începând din 2015.

Putin a mulțumit forțelor speciale ale țării evidențiindu-i pe cei care "își îndeplinesc cu eroism datoria militară" în Ucraina. Într-o cuvântare televizată, care a fost publicată și pe site-ul Kremlinului, Putin a salutat "serviciul lor impecabil în numele poporului rus și al marii noastre patrii". Putin a spus că soldații au fost însărcinați să ofere asistență "republicilor populare din Donbas" - referindu-se la cele două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente înainte de invazie. 

"Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului forțelor pentru operațiuni speciale, veteranilor unităților de forțe speciale pentru loialitatea lor față de jurământ, pentru serviciul lor impecabil în numele poporului Rusiei și al marii noastre patrii", a spus el. El a încheiat mesajul spunând: "Vă doresc mult noroc, succes și toate cele bune pentru voi și pentru cei dragi vouă".

Ultimele informații despre războiul din Ucraina, pe scurt  

  • Armata Rusă nu a intrat încă în Kiev
  • Pe de altă parte, forțele rusești au pătruns duminică dimineața în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina
  • Au fost semnalate lupte de stradă, în imagini apărând un vehicul militar rusesc în flăcări
  • Oleh Sinehubov, șeful administrației regionale din Harkov, a declarat că forțele ucrainene se luptă cu trupele rusești în oraș și le-a cerut civililor să nu iasă din case
  • Forțele ruse ar fi blocat Kherson și Berdyansk și au lansat un alt atac cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov
  • ONU raportează că cel puțin 240 de civili ucraineni au fost uciși 
  • Cel puțin 200.000 de persoane s-au refugiat din Ucraina în trei țări vecine, dintre care 150.000, doar în Polonia
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a susținut că forțele aeriene ucrainene au doborât o rachetă îndreptată spre capitala Kiev, lansată de un avion care a venit din Belarus, stat aliat al Rusiei. 
  • Ministerul ucrainean al Apărării a lansat astăzi un apel către străini să se alăture forțelor sale armate și să lupte împotriva armatei ruse, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe îndemnând posibilii voluntari să intre în legătură cu ministerul său.  
  • Potrivit serviciilor de informații britanice, luptele de sâmbătă seară din Kiev au avut o „intensitate mai redusă” decât în seara precedentă
  • Ministerul Apărării Ucrainei a precizat că a avut loc un schimb 'intens' de rachete de artilerie în Harkov, urmat de 'lupte grele' între forțele ucrainene și cele rusești
  • În timp ce luptele au continuat, Rusia a afirmat că este dispusă să ducă tratative de pace cu guvernul ucrainean în Belarus. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că delegația rusă include oficiali militari și diplomați. 'Delegația rusă este pregătită pentru discuții, iar acum îi așteptăm pe ucraineni', a declarat el. 
  • Cu toate acestea, deși Zelenski a afirmat că Ucraina este pregătită pentru tratative de pace, el a precizat că acestea nu vor avea loc în Belarus, stat pe teritoriul căruia au fost găzduite antrenamente cu trupele rusești înainte de invadarea Ucrainei. Într-un discurs televizat, Zelenski, aflat lângă un steag ucrainean, îmbrăcat într-un tricou și un pulover verde militar, a declarat: „Dacă nu ar fi existat nicio acțiune agresivă de pe teritoriul vostru (al Belarusului), am fi putut discuta la Minsk... alte orașe pot fi folosite ca loc de desfășurare a discuțiilor” (de pace).
  • Între timp, Ucraina ar fi anihilat un convoi de 56 de tancuri ale unor luptători ceceni trimiși de Razdan Kadîrov. Printre cei uciși s-ar numără unul dintre cei mai importanți generali ceceni, Magomed Tushaev, susține propaganda ucraineană, imposibil de verificat.
  • Cel puțin două explozii au zguduit țara în primele ore ale zilei de duminică. Vasylkiv, care se află în sud-vestul Ucrainei, și-a văzut depozitul de combustibil al bazei aeriene locale atacat de rachete balistice rusești. Incendiul care a urmat a aruncat o stranie strălucire portocalie deasupra Kievului, situat la aproximativ 40 de kilometri nord-est. Apoi, o conductă de gaz a fost aruncată în aer în apropiere de Harkov, proiectând pe cer un nor uriaș de ciuperci
  • O femeie a fost ucisă la Harkov după ce un obuz rusesc a lovit un bloc de apartamente 
  • Elon Musk a fost de acord să activeze rețeaua sa de sateliți Starlink deasupra Ucrainei. Oficialii de la Kiev, dornici să riposteze împotriva propagandei rusești și să arate lumii violențele exercitate de armata lui Putin, vor să se asigure că localnicii pot avea în continuare acces la Internet dacă Rusia va distruge rețeaua de telecomunicații.
  • Premierul rus ar fi furios din cauza ritmului mai lent decât se aștepta în care se desfășoară operațiunile din Ucraina 
  • Milioane de cetățeni ucraineni se adăpostesc în subteran, în timp ce alții au ieșit în stradă înarmați cu puști și cocktailuri Molotov, în încercarea de a riposta atacurilor rusești.
  • Donald Trump a condamnat sâmbătă invazia rusească. El a declarat: „Atacul rusesc asupra Ucrainei este unul îngrozitor, un scandal și o atrocitate care nu ar fi trebuit să fie permise niciodată. Cu mine președinte, ele nu ar fi avut loc niciodată. Ne rugăm pentru bravul popor al Ucrainei! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți”.
  • Ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, a distribuit o înregistrare video în care respinge afirmațiile potrivit cărora ar fi fugit din Kiev și îi îndeamnă pe ceilalți cetățeni chinezi aflați în Ucraina să se adăpostească. Aceasta, în timp ce China caută să condamne ofensiva din Ucraina, menținându-l în același timp pe aliatul Vladimir Putin de partea sa
  • Zelenski a declarat că Rusiei ar trebui să i se retragă locul din Consiliul de Securitate al ONU.
  • Duminică, lupte violente au izbucnit pe măsură ce câteva sute de soldați ruși au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
  • Duminică dimineață a apărut o înregistrare video cu localnicii din Koryukivka stând în fața tancurilor rusești precum chinezii acum 33 de ani în fața tancurilor din Piața Tiananmen.

Vom reveni cu amănunte.