ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în a treia lectură proiectul de lege ce-i dă dreptul lui Vladimir Putin la încă două mandate de președinte. Aceste dispoziții au fost adoptate pentru a pune în aplicare amendamentele la Constituție, promulgate de președinte în iulie 2020, transmite Telegraph.md, care citează Euronews.

Documentele se referă la o limitare strictă a timpului petrecut de o persoană în funcția prezidențială – nu mai mult de două mandate. În același timp, a fost introdusă o clauză care exclude de la această limitare mandatele prezidențiale care au început înainte ca modificările constituționale să intre în vigoare. Astfel, Putin ar avea posibilitatea să rămână președinte până cel mult în 2036, dacă va candida și va ieși câștigător la alegerile următoare.

Reforma constituțională reglementează nu doar durata ocupării scaunului prezidențial, ci și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ocupantul acestei funcții: să fie cetățean rus - fără dublă cetățenie sau permis de ședere pe teritoriul vreunei țări străine -, să aibă vârsta mai mare sau egală cu 35 de ani și să fi locuit în Rusia în ultimii 25 de ani.

Deputat poate deveni orice cetățean rus în vârstă de peste 21 de ani, care locuiește permanent în Rusia și nu are cetățenie străină sau permis de ședere într-o altă țară. Totodată, parlamentarilor li se interzice să dețină conturi sau să păstreze obiecte de valoare în bănci străine.

Kremlinul a explicat aceste schimbări prin necesitatea de a consolida suveranitatea Rusiei. Curtea Constituțională nu a constatat nici o încălcare a legii în amendamentele aduse constituției, nici măcar în anularea aplicabilității termenelor pentru mandatele prezidențiale începute înainte de schimbarea constituțională.

Această situație a provocat cea mai dură reacție în rândurile opoziției, care a perceput această reformă ca pe un mijloc de consolidare a puterii personale a președintelui și de legalizare a extinderii mandatelor lui Putin.

În replică la aceste acuzații, Kremlinul susține că excepția pentru actualul șef de stat a fost făcută la inițiativa deputaților, fără un amestec direct al lui Vladimir Putin. Cunoaștem, însă, din realitățile românești că un președinte poate avea „parlamentul” lui.

Nu în ultimul rând, lucru pe care presa străină evită să-l menționeze, reforma constituțională a inclus un amendament care definește în legea fundamentală a Rusiei căsătoria drept uniunea civilă posibil de realizat doar între un bărbat și o femeie.