ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu (PSD), a declarat că, în CSAT, s-a stabilit elaborarea și promovarea a trei legi care să pregătească România pentru eventuale situații de criză. Pentru a detensiona spiritele, ministrul n-a uitat să adauge că aceste legi nu vor duce la mobilizarea cetățenilor în Armată în caz de război, care nu se poate realiza oricum, ci doar dacă aceștia au îndeplinit stagiul militar. Totuși, el nu a vorbit despre toate celelalte prevederi deosebit de dăunătoare democrației, care apăruseră săptămâna trecută sub forma unui proiect dezavuat oficial. Mai mult, CSAT și chiar Guvernul nu ar trebui să se substituie Legislativului decât în situații excepționale și limitate, însă în ultimii ani am văzut că Guvernul și diferite comitete sau consilii nevotate de popor au legiferat la modul permanent în locul Parlamentului, încălcând principiul separației puterilor în stat.

Vasile Dîncu a declarat la Digi24, luni seară, că CSAT și Guvernul pregătesc un pachet de trei legi „extrem de importante pentru România” pe care să le treacă prin Parlament „în procedură de urgență”, potrivit Știri pe Surse

„CSAT a stabilit că facem un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu în ordonanță. Este o procedură rapidă în care vom face transparență, vor ajunge apoi în dezbaterea coaliției politice. După aceea, prin H.G. vom trimite la Parlament. Este un pachet important pentru România. Pachetul conține trei legi importante: Managementul situațiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică și, în această triadă, mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naționale care conține mobilizarea populației, mobilizarea economiei, reprezentări și reglementări legate de Agenția rezervelor statului și situații speciale”, a declarat Dîncu, citat de News.ro.

Legile CSAT conțin și alte lucruri decât cele cu care ați fost speriați. Ceea ce nu înseamnă că celelalte lucruri nu-s de speriat

Ministrul a deplâns faptul că au fost scoase în evidență public doar câteva elemente care să îi sperie pe cetățeni, printre acestea fiind mobilizarea pentru armată. Dar politicianul PSD poate sta liniștit, cei care au citit proiectul legii privind apărarea și securitatea sunt conștienți că el conține și alte orori cel puțin la fel de mari - a se vedea analiza jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob.

„Vă dau câteva exemple, mobilizarea pentru cetățeni, că vor fi duși în Armată. Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulți, nu sunt pregătiți. Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituție și în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu își pot lua concediu sau să își dea demisia sau alte lucruri care țin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. El nu a făcut armata. E o exagerare”, a declarat, împăciuitor, Vasile Dîncu.

Din aDîncu’ înțelepciunii: „Nu poți să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili”

Ministrul Apărării Naționale a subliniat că doar cei care au făcut deja stagiul militar pot fi mobilizați, în cazul unei situații de conflict, iar cei care nu au făcut Armata pot fi și ei moblizizați în domenii precum economie sau administrație.

„Nu poți să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul. Numai aceștia pot fi mobilizați, în cazul în care ar fi o situație. Sigur, că, dacă ar fi o situație de conflict, se pune administrația pe picior de război și oamenii care nu au făcut încă armata și sunt încă valizi pot să ocupe un loc în economie, în administrație sau în alt loc, dar nu poți să-i mobilizezi la armată, nici pe tinerii de 20 și ceva de ani”, a conchis Vasile Dîncu.