ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pagina de Facebook a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași și-a schimbat sâmbătă denumirea în „Blue check page security.”, fiindu-i înlocuite toate însemnele și afișând un mesaj în limba engleză, semnat de „Facebook Corporation Social”, dar care nu pare a fi din partea rețelei social media, întrucât aceasta nu obișnuiește să ceară accesarea unor adrese web din afara Facebook pentru deblocarea contului.  

„Pagina d-voastră a fost raportată de alții în legătură cu minciuni sau fraude, iar pentru a preveni asemenea incidente avem nevoie să vă verificăm contul. Ne dăm silința să preîntâmpinăm acțiunile care-i pun în pericol pe toți ceilalți utilizatori ai Facebook sau siguranța pe Facebook. Vă rugăm să confirmați repararea contului d-voastră de Facebook. Urmați instrucțiunile din link-ul de mai jos (...). Dacă nu veți confirma, sistemul nostru vă va bloca automat contul de Facebook și nu veți mai putea să îl folosiți”, este mesajul semnat de presupusa „Facebook Corporation Social”.

La prima vedere, nu este vorba de o blocare din partea Facebook, ci de o tentativă de fraudă din partea unei entități care semnează cu acest pseudonim. Cei care au mai avut pagini blocate știu că Facebook nu trimite amenințări și nu-și condiționează utilizatorii să acceseze alte adrese decât Facebook și „standardele comunității”. Avem motive rezonabile să presupunem că o pagină dedicată unui festival internațional de muzică, fie ea și bizantină, nu a întreprins acțiuni dăunătoare, care să atragă represalii din partea Facebook. De fapt, ultimele postări aveau conținut cultural și religios, scrise într-un stil sobru și echilibrat.

Pagina „Iasi Byzantine Music Festival” are 7489 de urmăritori, care au fost anunțați sâmbătă, 12 septembrie 2020, că noul nume al acesteia este „Blue check page security.”, fără nici o legătură cu domeniul de activitate al inițiatorilor paginii. Ultima postare făcută de aceștia era pe 11 iunie, conținând un link preluat de la Agenția de Știri Bazilica, în care cântăreții de muzică psaltică erau anunțați că festivalul își continuă activitatea online și erau invitați să publice pe Facebook clipuri în care interpretează cântări ortodoxe marcate de #tagByzantine și să provoace, la rândul lor, alte persoane să se alăture proiectului.
 
Ultima ediție (a treia) a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași s-a desfășurat în perioada 2-6 octombrie 2019, aducând laolaltă renumiți interpreți ai muzicii psaltice din toată lumea.