ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Numai pentru Dungaciu: cum vă activați voi, conservele moscovite, în campanii electorale” - Traian Băsescu, fost președinte al României

Alegerile parlamentare anticipate ale Republicii Moldova sunt menite doar pentru a schimba garda rusească pe față cu garda rusească pe dos, vopsită europenește sau chiar și românește, în culorile tricolorului, folosit însă operativ, ca steag străin.

Pe ultimele sute de metri ale campaniei de dinainte de alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care se desfășoară astăzi, 11 iulie 2021, o pagină de Facebook a Academiei Române, respectiv a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, condus de Dan Dungaciu, și-a schimbat denumirea pentru a servi în cadrul propagandei electorale internaționale a lui Renato Usatii. 

Personajul controversat este considerat la București și Chișinău drept una dintre multiplele marionete politice ale Moscovei, cu un fost mandat internațional de arestare pentru legăturile lui interlope, după cum amintea și Maia Sandu, președintele de la Chișinău.

Președintele Ligii Studenților din Iași, juristul Silvian Emanuel Man, a observat acțiunea în timp real și a și semnalat-o. Iată relatarea lui Man de pe 1 iulie:

„Lucrătura unor servicii? O pagină a Academiei Române s-a transformat brusc într-o pagină de susținere pentru Renato Usatîi, controversatul om politic filo-rus din stânga Prutului, primar al orașului Bălți. Usatîi este omul rușilor, al Moscovei. Вы понимаете? Înțelegeți cât de grav e?
Pagina de Facebook a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, condus de Dan Dungaciu, și-a schimbat denumirea pe 1 iulie pe la 22:30 în „România pentru Renato Usatîi”. Tot conținutul anterior al paginii ISPRI a fost șters, iar pagina păstează ca dată a creării data originală - 8.11.2013.

Adresa veche, https://www.facebook.com/ispri.ro/, nu mai este valabilă, fiind înlocuită de https://www.facebook.com/RU1.ro.

Este opera unor hackeri ruși? De ce să susțină România un partid pro-rus și anti-românesc în Basarabia? Sper că situația nu are legătură cu susținătorii frenetici ai lui Usatîi, tot felul de oameni de bine, pro-europeni, inclusiv angajați în instituții de stat și consilieri pe la Cotroceni și Palatul Victoria, care habar nu au nimic despre realitățile basarabene și situația politică din spațiul pruto-nistrean și care astă toamnă când au avut loc alegerile prezidențiale în Republica Moldova și s-au trezit să scrie că Usatîi este „omul providențial” care apropie Moldova de Europa, deci de România.

Voi știți cine este Usatîi? Ptiuuu!

Cât despre pagina de Facebook, mâine dimineață cineva trebuie să dea niște explicații oficiale.”, a conchis juristul prezentând și dovezile.

Urmarea a fost că, după reclamația avocatului din Iași, ambele pagini au dispărut subit de pe Facebook, fără a se oferi nici o explicație oficială.

Notăm că pe Facebook există o pagină activă pentru Renato Usatîi cu denumirea foarte asemănătoare cu cea aleasă pentru campania din România, respectiv https://www.facebook.com/RU1.md.

Despre cum a votat Rento Usatii azi putem afla dintr-o relatare de PR din Adevărul de azi, cotidian care găzduiește cu larghețe și blogurile lui Dungaciu, cel personal și cel al Larics, o făcătură pusă sub umbrela Academiei Române, unde lucrează și un foarte activ cetățean al Republicii Moldova. Dan Dungaciu este, de asemenea, căsătorit cu o cetățeancă a Republicii Moldova, fostă prezentatoare de știri la Chișinău.

În 2019, fostul ambasador al Republicii Moldova la București, istoricul Mihai Gribincea, reproșa pe marginea unui așa-zis studiu al Institutului „academic” al lui Dungaciu, realizat împreună cu Fundația FUM că este croit la și de Moscova.

Ambasadorul Mihai Gribincea: "Evenimentul nu a fost altceva decat o actiune de promovare a teoriei rusesti despre "poporul transnistrean" la Bucuresti . Exact la fel in anii 60-70 ai secolului trecut unele ONG-euri promovau teoria "omului sovietic" prin capitalele occidentale. Ce s-a ales din teoria omului sovetic se stie. Coincidenta sau nu, dar zilele acestea dl. A. Popov, pe bani germani nu americani, plimbă alti "oficiali" transnistreni la Viena... FUMN, in opinia mea, a fost in postura de "idiot util" a imperialismului rus."

Între timp, ca și cele două pagini de Facebook, și acest „studiu” a dispărut de pe net: http://fumn.eu/en/perceptii-atitudini-si-valori-ale-populatiei-din-stanga-nistrului/

Dar despre Dungaciu s-a pronunțat însuși un fost președinte al României. Nu ne interesează opțiunile politice sinoase ale fostului președinte ci faptul că a ținut în mână toate informările pe spațiul răsăritean venite de la SRI, SIE și partenerii NATO. Mesajul său ar fi fost necesar să fie înregistrat și analizat temeinic de conducerea Academiei Române, ca venind de la cel care a condus cea mai importantă instituție a statului (facem abstracție de Parlament, devenit un accesoriu decorativ al serviciilor de la noi și de aiurea).

Îl reproducem aici, poate ajunge, totuși, și la alți destinatari:

Traian Băsescu: Dan Dungaciu, o biată conservă moscovită

„Analistatul moscovit Dan Dungaciu face două afirmații în presa din Republica Moldova:
1. Partidul Unității Naționale (PUN), al cărui președinte de onoare sunt, este un „partid marionetă” inventat de Plahotniuc pentru a rupe voturile unioniștilor.
2. Cele peste 150 de consilii locale care, în frunte cu primarii lor, au adoptat hotărâri de Unire simbolice, reprezintă o manipulare.
Domnule analist moscovit Dungaciu, chiar nu ai rușine?
În Republica Moldova, am creat Partidul Unității Naționale (PUN), partid care are ca principal obiectiv promovarea curentului unionist pentru ca oamenii/ cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că singura soluție care le garantează și securitatea și perspectiva unui trai mai bun este Unirea cu România.
Și ce să vezi?! În presa din Republica Moldova, apare analistul moscovit Dan Dungaciu, altfel împopoțonat cu titlul de profesor, dar și cu funcția de director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, care susține, nici mai mult, nici mai puțin, că acest partid ar fi un partid marionetă inventat de Vlad Plahotniuc.
Cunosc teoria. Este inventată de proruși pentru a descuraja funcționarea oricărui partid curat și unionist în Republica Moldova.
Dragă domnule Dan Dungaciu, nu ți-a fost rușine să faci astfel de afirmații știind că președintele de onoare al acestui partid este Traian Băsescu, fost președinte al României?!
Mai mult decât atât, conserva moscovită Dan Dungaciu afirmă că toate cele peste 150 consilii locale, unde primarii și consilierii au votat simbolic pentru Unirea cu România, ar reprezenta o manipulare.
Și, ca să vorbesc pe înțelesul tău, ”dragă” conservă moscovită, te-aș întreba cât a costat analiza ta transmisă presei din Republica Moldova prin care jignești un fost președinte al României, umilești sute de mii de uninonisti din Republica Moldova, jignești peste 150 de consilii locale, multe ONG-uri unioniste conduse și formate din tineri și desconsideri o muncă uriașă a câtorva politicieni din România și din Republica Moldova pentru ca, mai devreme sau mai târziu, efectele ticălosului Pact Ribbentrop-Molotov să fie anulate prin întregirea țării.

PS – Numai pentru Dungaciu: cum vă activați voi, conservele moscovite, în campanii electorale… sau ai uitat când, consultant plătit fiind pentru Ghimpu, la 13 ianuarie 2016, l-ai convins să semneze scrisoarea adesată Președintelui Moldovei în care cereați desemnarea lui Plahotniuc în funcția de prim-ministru?
Și încă ceva, Dungaciule: eu nu-l cunosc pe Plahotniuc, dar stăpânii tăi, proprietari de televiziune cu gușe, care te televizează cu toate inepțiile pe care le debitezi ca analist politic, au mâncat bine din mâna lui Plahotniuc. Ce zici?”