ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Palatul Ghika din Comanești a fost cumpărat, marți, 20 august 2019, de primărie, după procese care durează de aproape 30 de ani, scrie Bacăul.net.
Potrivit sursei citate, actul de vânzare-cumpărare a fost semnat de primarul localității Comănești, Viorel Miron, și de moștenitorii palatului Ghika, contra sumei de 500.000 euro.
 
În această sumă sunt incluse palatul Ghika și parcul din jurul său, care are o suprafață de 74.000 metri pătrați.
 
”Am reușit! Este oficial! Am semnat actele de vânzare – cumpărare pentru palatul și parcul Ghica. Rămân ale noastre, rămân în Comănești! Le mulțumesc tuturor celor care nu s-au îndoit niciodată că putem salva simbolurile orașului”, a spus primarul orașului Comanesti, Viorel Miron.
În anii comunismului, palatal Ghica a fost transformată în școală și, ulterior, în Palat al Pionierilor. După revoluție, a fost utilizată ca Muzeu de artă modernă și Muzeu de etnografie, cu o bogată colecție de exponate.
Urmașii familiei Ghica au revendicat în instanță palatul și parcul Ghica și, după procese îndelungate cu autoritatea locală, au avut câștig de cauză, printr-o sentință definitivă și irevocabilă. După punerea în posesie, moștenitorii au scos palatul la vânzare pe un site de imobiliare, dar Consiliul Local și primarul de Comănești au luat decizia de a demara demersurile de achiziționare a monumentului.