ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După doi ani de muncă neîntreruptă și extrem de delicată, experții au finalizat faza inițială a proiectului de restaurare a Bisericii Nașterii Domnului din Betleem, aflată în Teritoriile palestiniene,  Biserică intrată în patrimoniul mondial al UNESCO.
 
Astfel, în urma acestei operațiuni extrem de delicate de restaurare a mozaicurilor, se vrea ”renașterea” Bisericii Nașterii Domnului, unul dintre cele mai sfinte locuri pentru creștini.
 
Proiectul, finanțat parțial de palestinieni, și condus de o echipă de experți internaționali și palestinieni, reprezintă cea mai ambițiosă restaurare a Bisericii, din ultimii 600 de ani. Îndepărtarea prafului așezat de secole peste impresionantele mozaicuri din epoca Cruciaților a  făcut ca lumina soarelui să pătrundă din nou prin noile ferestre.
 
De asemenea, reparațiile structurale ale acoperișului și ale ferestrelor au fost finalizate, iar operele de artă au redobândit eleganța de altădată.

Deși palestinienii sunt în majoritate musulmani, consideră Biserica Nașterii Domnului o comoară națională și unul dintre cele mai vizitate atracții turistice de pe teritoriile lor. Un motiv suficient de puternic pentru ca președintele palestinian Mahmoud Abbas să se implice activ in acest proiect, scrie dailystar. com.
 
Loc de pelerinaj, Betleem este principalul punct turistic din Teritoriile Palestiniene , cu milioane de vizitatori pe an. Datând din timpul împăratului Constantin, secolul al IV-lea e.n., Biserica Nașterii a fost ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului este și una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate până astăzi. Ea se află în partea de răsărit a orașului Betleem, la opt kilometri de orașul Ierusalim.
 
Complexul ce o înconjoară, acoperind aproximativ 12.000 mp, include în afară de basilica propriu-zisă, o mănăstire ortodoxă, una catolică și una armeană.