ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Discursul lui Klaus Iohannis de la Strasbourg, în care s-a plâns că politicienii din Europa centrală și de est nu sunt reprezentați la vârful UE, nu a fost primit prea bine de presa internațională.

Într-un articol din publica britanică independentă Emerging Europe, președintele României este descris ca un lider politic disperat să-și găsească un nou loc de muncă, fiind comparat cu un fotbalist, semnalează Florin Pușcaș de la Știripesurse.
 
Articolul îl contrazice pe Iohannis oferind și exemplele altor români care ocupă funcții importante la nivel internațional, cum ar fi Laura Codruța Kovesi sau Mircea Geoană.
 
Articolul se intitulează glumeț „Jobs for the boys (from the East)”:

„Președintele României, Klaus Iohannis, este de părere că politicienii din Europa Centrală și de Est nu reușesc să ocupe funcțiile de conducere din Europa. Cât de corectă este evaluarea sa?

În fotbal, acest lucru este cunoscut sub numele de "vino și ia-mă". Un jucător nemulțumit la clubul său actual, eventual la final de contract, spune foarte clar (fie într-un interviu, fie în presă) că se simte pregătit pentru o nouă provocare, poate la un club mai mare.

În același mod, președintele României, Klaus Iohannis, face de mai mulți ani apeluri de genul "vino și ia-mă". Ales în 2019 pentru un al doilea mandat, el nu poate candida pentru un al treilea și, la 64 de ani și crezând în mod clar că mai are multe de oferit, caută în mod activ un alt loc de muncă de ceva timp.

În diferite etape din trecutul recent, Iohannis a fost prezentat de surse prietenoase din presa românească drept un potențial șef al NATO, președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului European și președinte al Parlamentului European.

Ultima sa pledoarie "vino și ia-mă" a venit pe 7 februarie, când a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să repete greșelile din 2019, când funcțiile de top ale blocului (în primul rând președinția Comisiei Europene și președinția Consiliului European) au revenit unor politicieni din Europa de Vest.

"Ar fi inadmisibil ca niciunul dintre posturile de conducere să nu meargă la politicieni din estul Uniunii Europene", a spus Iohannis, adresându-se Parlamentului European de la Strasbourg." În 2019, posturile relevante au fost ocupate de oameni din "vechea" Europă. Toți sunt competenți - nu asta este problema - dar lipsa oamenilor din est este unul dintre motivele pentru care mulți europeni se simt detașați. Această greșeală nu trebuie să se mai repete. UE trebuie să țină cont de criteriile regionale."

Potrivit lui Radu Magdin, analist de comunicare strategică, consultant și fost consilier al prim-miniștrilor din România și Republica Moldova, viitoarea schimbare de conducere de la Bruxelles mobilizează în mod natural ambițiile politice în cadrul UE.”

Integral la Știripesurse