ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de localități din Republica Moldova, inclusiv centre raionale, au rămas fără curent electric, după ce Rusia a bombardat sistemul energetic ucrainean. De asemenea, livrarea energiei electrice din România prin rețeaua Isaccea-Vulcănești a fost sistată, relatează știripesurse.

Au fost afectate mai multe orașe precum: Bălți, Ialoveni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Edineț, Soroca, Rîșcani din Republica Moldova. 

Vicepremierul Andrei Spînu a făcut o declarație: 

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.”

Principalul furnizor de energie din zonă, Premier Energy a făcut apel la înțelegerea cetățenilor: 

„Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere”.