ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pakistanul a suferit luni dimineață o pană de curent pe scară largă, scoțând la iveală problemele cu rețeaua electrică a țării, potrivit Daily Wire.

Milioane de oameni din întreaga țară au rămas fără curent electric atunci când a început o pană de curent majoră, la ora locală 7:34 dimineața.
 
Autoritățile au declarat că electricitatea a revenit în zone din Islamabad, precum și în orașul vecin Rawalpindi, după ce au trecut opt ore, potrivit The New York Times. 

Potrivit relatării publicației pakistaneze Dawn, majoritatea celor 220 de milioane de oameni care trăiesc în țară au fost afectați.

Pana de curent a început în provincia Sindh din cauza unei pene de curent în tensiune, potrivit autorităților locale. Ministrul Energiei, Khurram Dastgir Khan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că problema de tensiune a determinat un efect de domino al centralelor electrice care nu au funcționat în tot Pakistanul. 

Dastgir ar mai fi spus că situația "nu a fost o criză majoră", dar o mulțime de locuințe și întreprinderi nu au avut curent electric la peste 12 ore de la începutul întreruperii. 

El a declarat pentru Geo TV că o parte din energie a fost oprită în timpul nopții din cauza sezonului de iarnă, potrivit BBC.

"În timpul iernii, cererea de energie electrică se reduce la nivel național, prin urmare, ca măsură economică, închidem temporar sistemele noastre de generare a energiei electrice pe timp de noapte", a spus el. 

Cu toate acestea, când sistemele au fost pornite din nou, "variația de frecvență și fluctuația de tensiune" au fost observate în partea de sud a țării "undeva între Dadu și Jamshoro" și apoi "unitățile de generare a energiei electrice s-au oprit una câte una", a spus el.

Premierul Shehbaz Sharif a înființat, de asemenea, un grup la nivel înalt pentru a analiza pana de curent masivă.

Chiar dacă în anumite zone a început să revină curentul electric, potrivit lui Dastgir, experții au declarat că problemele electrice provin din faptul că rețeaua electrică este mai veche. Cu toate acestea, guvernul ar susține că nu are bani pentru a o îmbunătăți.

În 2020, prim-ministrul Imran Khan a declarat că, până în 2030, 60% din energia electrică a țării va fi produsă din surse regenerabile.

Rețeaua electrică din țară a fost o sursă de probleme în ultimii ani. Potrivit unei postări pe blogul Băncii Mondiale din 2018 referitoare la raportul "În întuneric", aproape 50 de milioane de persoane din Pakistan nu au putut utiliza rețeaua electrică. De asemenea, Pakistanul s-a clasat pe locul 115 într-un raport din 2018 privind fiabilitatea energiei electrice a 137 de economii. 

În 2021, Reuters a raportat o nouă problemă în această țară, în sensul că aceasta ar putea produce mult mai multă energie electrică decât în trecut, în principal din cauza creșterii numărului de centrale pe cărbune pentru care China a plătit. 

"Am adăugat capacități, dar am făcut acest lucru fără a îmbunătăți infrastructura de transport", a declarat mai recent Fahad Rauf, liderul departamentului de cercetare al casei de brokeraj Ismail Iqbal Industries din Karachi, potrivit Reuters.