ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 200 de români au fost păcăliți de către o firmă romănească de recrutare care le promitea locuri de muncă în Italia, se arată într-un comunicat de presă.

Firma de recrutări, Vital Assistenza din localitatea Buia, Udine, condusă de românca Mioara Prodan intermediază job-uri pentru cei care vor să muncească în Peninsulă, dar activitatea ei a fost reclamată de peste 200 de oameni.

"Primesc de un an scrisori din partea a peste 200 concetățeni, prin care ne semnalează că au fost înșelați de firma Vital Assistenza, iar în urma nenumăratelor plângeri adresate autorităților atât românești, cât și italienești, nu s-a luat nicio măsura în a fi ajutați să-și recupereze sumele datorate și în ceea ce privește regularizarea contractului de muncă. Doamna Mioara Prodan, care a fost denunțată de nenumărate ori la organele competente din Italia – CGIL și Inspectoratul Muncii din Udine, își continua activitatea ilegală nestingherită, în prezent coordonând aceasta activitate din România”, declară declară Andrei Carmen Luminița, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 25 de ani în Italia și de 6 ani în Sicilia.

Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii(C.A.P.I.M.E.D.) îi atenționează pe românii care vor să lucreze în Italia că muncă fără acte nu oferă protecție socială din partea Statului, iar acceptarea unui loc de muncă "la negru” poate avea consecințe foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul și exploatarea până la epuizare. Totodată Confederația le cere românilor care vor să plece să muncească în Diaspora să se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autoritățile și Confederația au primit foarte multe plângeri referitoare la exploatare prin muncă sau sechestrare și înșelăciune. În cadrul campaniei "Vreau să lucrez legal în Europa mea”, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o listă a firmelor de intermediere care prezintă un grad mare de risc și un ghid de bune practici pe care trebuie să-l urmeze românii care vor să lucreze în Italia și care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.