ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele membre ale Uniunii Europene au început luni o dezbatere în jurul ideii dacă persoanele care au primit vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să aibă la vară o libertate de călătorie mai mare decât cei neimunizați, relatează agenția Reuters preluată de Agerpres.

Miniștrii pentru afaceri europene ai celor 27 de țări membre ale UE au avut o videoconferință pentru a discuta despre o mai mare coordonare în distribuirea vaccinurilor, urmând ca subiectul să fie discutat joi și de liderii din UE, care se vor reuni tot în videoconferință.

Țările Uniunii Europene ar putea emite "certificate de vaccinare pentru a demonstra statutul de vaccinare al unei persoane", a declarat și purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătatea publică, siguranța și transportul alimentar, Stefan de Keersmaecker, citat de Newsweek.com.

„Ne uităm la toate soluțiile posibile pentru a rămâne în siguranță, revenirea treptată la normal, inclusiv utilizarea certificatelor de vaccinare pentru a demonstra statutul de vaccinare al unei persoane”, a mai spus el.

Săptămâna trecută, într-o scrisoare către Comisia Europeană, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a evocat ideea unui certificat de vaccinare în UE pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere care au fost puternic afectate de pandemie.

După cum a transmis ActiveNews, Președinta Comisiei Europene vrea Pașaport Vaccinal UE. Reacția ei a venit după ce premierul grec a solicitat un „certificat de vaccinare acceptat în toate statele membre”.

De asemenea, Danemarca a anunțat unilateral că lucrează la un pașaport vaccinal, potrivit unui site de specialitate.

Duminică, ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a spus că doar persoanele vaccinate ar trebui să poată să se întoarcă mai repede în restaurante și cinematografe, deși alți miniștri au criticat această poziție.


Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că este important să se evidențieze că vaccinarea este voluntară și că unele persoane nu pot sau nu vor să se vaccineze.

După discuția de luni, Sefcovic a declarat într-o conferință că drepturile acestor persoane nu ar trebui limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru a călători, așa cum sunt actualele cerințe din multe țări privind prezentarea unui test negativ pentru COVID-19.

"Vor fi opțiuni diferite privind gestionarea călătoriilor. Ar putea fi adăugată și posibilitatea unui certificat de vaccinare electronic", a afirmat el.

Michael Roth, reprezentantul Germaniei la videoconferința de luni, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu în continuare virusul.

Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe din această săptămână să colecteze date despre vaccinurile livrate și vaccinările din fiecare țară.

Sefcovic a spus că statele din UE trebuie să fie sincronizate cât de mult posibil pentru a ajuta la menținerea pieței unice deschise, permițând libertatea de mișcare a persoanelor, și implicit a lucrătorilor.

Multe state din UE spun că primesc mai puține doze de vaccin împotriva COVID-19 decât se așteptau și se plâng de incertitudinea privind viitoarele livrări, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE, conform Agerpres.