ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenințarea lui Justin Trudeau că va folosi starea de urgență pentru a îngheța conturile protestatarilor și susținătorilor lor a aruncat Canada în haos.

Cele mai mari cinci bănci canadiene au fost offline ore întregi, blocând accesul clienților la serviciile bancare online și mobile, precum și transferurile electronice.

Royal Bank of Canada (RBC), Bank of Montreal (BMO), Scotiabank, TD Bank Canada și Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) au fost afectate miercuri seara de întreruperi inexplicabile ale activității.

 
Potrivit datelor Downdector, utilizatorii au început să raporteze probleme cu băncile în jurul orelor 16.00-17.00, ora Coastei de Est.

Pe Twitter, mai mulți utilizatori canadieni s-au plâns că nu și-au putut accesa banii la bancomate. Unul dintre aceștia a postat o imagine cu ATM de la RBC care a afișat mesajul:
 

„Trazacțiile prin atingere nu sunt disponibile pentru acest card.”

Ca răspuns la panica instalată în rândul clienților, RBC a postat pe Twitter:

„În prezent, întâmpinăm probleme tehnice cu serviciile noastre bancare online și mobile, precum și cu sistemele noastre de telefonie, Experții noștri investighează și lucrează pentru a remedia acest lucru cât mai repede posibil, dar nu putem oferi ETA (transfer electronic de bani) în acest moment. Vă mulțumim pentru răbdare.”

Și clienții BMO s-au plâns de dificultăți. Unul dintre ei a postat pe Twitter:

„Am probleme și transferul de bani este respins automat fără nici un motiv. Nu depășesc limita, toate informațiile sunt verificate corect, iar banca destinatară spune că nu există probleme.”

Nici o bancă nu a catadicsit să ofere explicații pentru toate aceste probleme. Însă nu poate fi o coincidență faptul că ele au apărut după ce Justin Trudeau a amenințat că va folosi starea de urgență pentru a îngheța conturile bancare ale protestatarilor de la Ottawa și a celor care îi sprijină.

Încrederea clienților este esențială pentru funcționarea normală a unui sistem bancar. Or, amenințarea lui Trudeau este foarte probabil să fi creat panică în rândul canadienilor, care au considerat că banii lor nu mai sunt în siguranță.

Google Trends arată într-adevăr o stare de neliniște a canadienilor în legătură cu sistemul bancar.

Astfel, căutările pentru expresia „run bank” (bancă rămasă fără lichidități) au înregistrat un prim salt marți, pentru ca miercuri (ziua blocajelor bancare) să înregistreze o adevărată explozie.
 

Alte căutări din aceeași familie de cuvinte confirmă existența unei stări de panică în rândul populației în legătură cu siguranța banilor lor: 
 

Pe rețelele sociale s-au făcut o sumedenie de speculații în legătură cu pana bancară.

Unii au scris că „băncile mimează întreruperile” pentru a diminua rulajul bancar, pe fondul pierderii încrederii oamenilor, după amenințarea lui Trudeau:

„Credeți că oamenii își vor păstra banii în instituții care acum îi pot bloca cu ușurință?”, a postat un utilizator pe Twitter.

Un altul a explicat laconic problema:

„Guvernul amenință că le blochează banii din bancă – oamenii intră în panică să-și rettragă banii pentru a putea supraviețui – băncile se închid.”

La această postare, cineva a comentat:

„Scoateți-vă toți banii din bănci. Cumpărați argint, criptomonede și muniție.”