ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a condamnat „păcatul” de „a nu avea grijă de climă” ca fiind o „formă de păgânism”, arată LifeSiteNews.

În timpul recentei sale călătorii în Malta, Papa Francisc s-a întâlnit, pe 3 aprilie, cu 38 dintre confrații săi iezuiți, la Nunțiatură. Discuția informală de 40 de minute a abordat subiecte variind de la direcția spirituală și sinodalitate până la migrație și „schimbări climatice”.
 
Stenograma oficială a fost publicată în revista La Civilta Cattolica, o publicație iezuită, pe 14 aprilie.
 
Spre finalul întâlnirii, Papa Francisc a fost întrebat de un preot iezuit despre „problema” schimbărilor climatice, exprimându-și îngrijorarea că „lumea arde, iar noi rămânem nepăsători”.
 
„Cum se poate îmbina evanghelizarea cu schimbările climatice?”, a întrebat preotul.
 
Ca răspuns, Papa Francisc a declarat că „a nu avea grijă de climă este un păcat împotriva darului lui Dumnezeu care este creația”. 
 
„În opinia mea, aceasta este o formă de păgânism: înseamnă să folosești acele lucruri pe care Domnul ni le-a dat pentru slava și lauda Sa ca pe niște idoli”, a continuat el.
 
„Cred că a nu avea grijă de creație este ca și cum ai idolatriza-o, reducând-o la un idol, separând-o de darul creației. În acest sens, grija față de căminul nostru comun (Pământul - n.r.) este deja 'evanghelizare'.”
 
Reiterând ideile exprimate într-un discurs filmat în 2020 pentru un TED Talk - când a afirmat că nu mai avem la dispoziție nici 30 de ani pentru a împiedica producerea unor „schimbări climatice catastrofale” - papa Francisc a adăugat: „Dacă lucrurile continuă ca până acum, copiii noștri nu vor mai putea trăi pe planeta noastră”.
 
Nu este ceva neobișnuit pentru Papa să promoveze teoria schimbărilor climatice, deși a fost contrazis de oameni de știință din domeniu, care au afirmat că „Papa este consiliat dezastruos de niște oameni sus-puși din Biserică, cu grave lacune în materie de cunoștințe științifice”.
 
În 2017, Papa Francisc a apărut într-un film în care avertiza cu privire la pericolele schimbărilor climatice și, mai recent, a încurajat-o pe activista Greta Thunberg să își continue campania alarmistă de combatere a schimbărilor climatice.

De asemenea, în 2019, Papa Francisc a trimis un mesaj la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, solicitând acțiuni politice pentru prevenirea schimbărilor climatice și exprimându-și dorința ca săracii lumii să fie protejați de efectele acestora. Anterior, în mesajul său cu ocazia Zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creației, Papa a afirmat: „Am provocat o situație de urgență climatică care amenință grav natura și viața însăși, inclusiv pe a noastră”.