ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a declarat unui grup ecumenic de tineri că diversitatea lor de identități religioase „este un dar de la Dumnezeu”.

Într-un mesaj video publicat pe 17 septembrie, Papa Francisc s-a adresat tinerilor reuniți în cadrul întâlnirii „Med24” de la Tirana, care are tema „Pelerini ai speranței, constructori ai păcii”.
 

Întâlnirea face parte dintr-o serie mediteraneană de o săptămână în Albania. Precedenta iterație, la care Papa Francisc a participat în persoană, a avut loc la Marsilia, Franța, în septembrie 2023.

Destinate tinerilor, întâlnirile se concentrează pe promovarea mesajelor de armonie interreligioasă, pe „construirea păcii” și pe problema migrației.

Diversele religii, „un dar al lui Dumnezeu
 
Adresându-se adunării în videoclipul său, Francisc i-a salutat ca fiind „pelerini ai speranței, mergând în căutarea adevărului, trăindu-ne credința și construind pacea - pentru că pacea trebuie construită”.

„Dumnezeu iubește fiecare om; El nu face diferențe între noi”, a comentat el. „Fraternitatea dintre cele cinci țărmuri ale Mediteranei pe care o stabiliți este răspunsul - într-adevăr este un răspuns - cel mai bun răspuns pe care îl putem oferi conflictelor și indiferențelor mortale”.

Îndemnând la o creștere a „unității”, Francisc a descris mediile religioase variate ale participanților ca fiind un „dar al lui Dumnezeu”, declarând: „Vă invit să vă cunoașteți și să vă cunoașteți împreună:

Vă invit să învățăm împreună să discernem semnele timpului. Contemplați diferența tradițiilor voastre ca pe o bogăție, o bogăție pe care Dumnezeu vrea să fie.

Unitatea nu este uniformitate, iar diversitatea identităților voastre culturale și religioase este un dar al lui Dumnezeu. Unitate în diversitate. Fie ca stima reciprocă să crească între voi, urmând mărturia strămoșilor voștri. { Sublinierea nu este originală}

Francisc i-a încurajat pe participanții la conferință să acorde prioritate îngrijirii migranților, săracilor și „tuturor celor care suferă să fie priviți ca o povară sau un necaz”.

El a încheiat cu un apel la ei să imite Inima Sfintei Fecioare Maria și a făcut referire la afluxul de imigranți care vin în Italia și Europa prin Marea Mediterană. Francisc i-a îndemnat pe tineri să fie „pelerini neobosiți ai speranței și să urmeze semnele lui Dumnezeu, astfel încât zona mediteraneană să își poată recăpăta cea mai bună trăsătură: expresia fraternității și a păcii, și să nu mai fie un cimitir!”

Învățătura catolică

În contrast cu remarcile lui Francisc, Biserica Catloică învață că toate sufletele trebuie să „aparțină” Bisericii pentru a fi salvate: „Toți sunt obligați să aparțină Bisericii Catolice pentru a fi mântuiți”. {Catehismul din Baltimore Q 166.}

Biserica Catolică notează, de asemenea, că este posibil ca cei care rămân în afara Bisericii „fără nicio vină gravă din partea lor” și care nu știu cumva că Biserica este adevărata Biserică, să fie totuși salvați „folosindu-se de harurile pe care Dumnezeu le dă”. Cu toate acestea, mântuirea în aceste cazuri de „ignoranță invincibilă” nu se găsește prin intermediul altor biserici, ci prin intermediul Bisericii Catolice, așa cum învață Sfântul Toma de Aquino.