ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a luat luni în vizor protestele împotriva corona-restricțiilor, în opoziție cu ceea ce el numește „indignarea sănătoasă” care s-a putut vedea la demonstrațiile globale  ce au avut drept pretext moartea afro-americanului infractor George Floyd.

„Unele grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanța, mărșăluind împotriva restricțiilor de călătorie - ca și cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele popoarelor lor ar constitui vreo formă de asalt politic asupra autonomiei sau libertății personale”, a scris papa Francisc în noua lui carte, potrivit France24.

În cartea „Let Us Dream” (Să visăm!), rezultată în urma dialogurilor purtate cu biograful lui britanic Austen Ivereigh, el i-a criticat vehement pe cei care susțin că „a fi forțat să porți mască este o impunere nejustificată din partea statului”.

„Nu-i vei vedea niciodată pe astfel de oameni protestând împotriva uciderii lui George Floyd sau alăturându-se unor demonstrații pentru copiii ce locuiesc în barăci și duc lipsa apei sau a educației sau pentru familiile care și-au pierdut sursa de venit”, a afirmat papa Francisc. „Pe asemenea subiecte ei n-ar protesta niciodată; sunt incapabili să iasă din sfera lor îngustă de interese”, a adăugat el.

Cartea, având subtitlul „O cale spre un viitor mai bun”, se concentrează în mare parte pe răspunsul papal asupra corona-crizei.

„Cu unele excepții, guvernele au depus eforturi uriașe pentru a face să primeze binele propriului popor, acționând decisiv pentru a proteja sănătatea și a salva vieți”, a spus papa.

Cu toate acestea, el a adăugat că unele guverne au pus economia mai presus de sănătatea populației, acuzându-le că astfel și-au „ipotecat cetățenii”.

Papa a condamnat încă o dată moartea „îngrozitoare” a afro-americanului George Floyd și a salutat felul în care „mulți oameni care, altfel, nu se cunoșteau între ei au ieșit în stradă să protesteze, fiind uniți de o indignare sănătoasă”.

Pe de altă parte, el a dezaprobat dărâmarea statuilor istorice, un efect colateral al unora dintre aceste proteste, descriind gestul ca pe o „amputare a istoriei”.

„Un popor liber este un popor care își aduce aminte și este capabil să își asume istoria mai degrabă decât să și-o nege și trage cele mai bune învățăminte”, a concluzionat papa Francisc.