ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parastasul de un an de la mutarea la Domnul a Aspaziei Oțel Petrescu a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie 2019, la cimitirul Eternitatea din Roman, jud Neamț, potrivit unei pagini de Facebook care este închinată memoriei mărturisitoarei din temnițele comuniste.

„Să nu-i plângem pe prietenii lui Iisus, pe martiri și pe eroi. Ei sunt zestrea de speranță a neamului nostru binecredincios dar constrâns să parcurgă preț de jumătate de veac deșertul celui mai absolut ateism.  Să ne rugăm pentru binemeritata odihnă a tuturor victimelor acestui iad și mai ales să nu-i uităm niciodată, să ne căznim să le urmăm exemplul”, spunea Aspazia Oțel Petrescu în 1997, la Hramul Bisericuței Nașterea Maicii Domnului Mislea 1997.
 
Potrivit paginii de socializare, Aspazia Oțel Petrescu s-a născut la 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței din Bucovina de Nord, în familia învățătorilor Ioan și Maria Oțel. 

Aspazia Oțel Petrescu urmează cursurile primare la școala din comună Ghizdița (Fântânele), apoi se înscrie întâi la Liceul din Bălți, apoi la Liceul Ortodox de Fete - Elena Doamna din Cernăuți. 

Este arestastă în data de 9 iulie 1948 și condamnată la 10 ani de temniță temniță grea pentru „uneltire împotriva orânduirii sociale” și „intenție de organizație legionară”. Execută detenția la Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc, Jilava, Botoșani, Arad, Cluj. La expirarea pedepsei mai primește încă un supliment: 4 ani de condamnare timp în care va avea statutul de „internat”, fiind eliberată definitiv abia în anul 1962 după ce executase 14 ani de detenție.

După decembrie 1989, participă la toate comemorările martirilor și mucenicilor din temnițele comuniste și face parte din comitetul de ridicare al Paraclisului de la Mislea, locul de pomenire a tuturor femeilor trecute prin temnițele comuniste.

Aspazia Oțel Petrescu a scris mai multe volume de memorii și evocări esențiale pentru înțelegerea detenției feminine sub comunism: „Strigat-am către Tine, Doamne...”, „Adusu-mi-am aminte”, „A fost o dată”, „În memoriam. Spice”. 

După o lungă și grea suferința, se mută la Domnul la 23 ianuarie 2018, două zile mai târziu fiind înmormântată în cimitirul Eternitatea din Roman. 

În veci pomenirea ei!