ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp de compania Pfizer s-a angajat să mai facă niște studii de eficacitate și siguranță pentru vaccinul Covid, Japonia, poate cea mai disciplinată țară din lume, se confruntă cu o situație dramatică.
 
Statul paravaccinat înregistrează record după record la spitalizări și decese Covid, situându-se, la acest moment, pe primul loc în lume la numărul de infectări. Mai mult, din octombrie 2022, populația din această țară a beneficiat și de vaccinul adaptat pentru Omicron.

Japonia este, oficial, cea mai vaccinată țară din lume. 83% din populație are cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, 82%, două doze și 132%, doza a treia și doza a patra, cea din urmă fiind realizată cu vaccinul adaptat pentru varianta Omicron. Cu toate acestea, țara se confruntă cu o creștere incredibilă a numărului de infectări, spitalizări și decese. După finalizarea campaniei de vaccinare în 2021, când se ajunsese la un procent de 80% acoperire, numărul de cazuri, infim până atunci, a explodat pur și simplu.

Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie 2022, Japonia ajunsese la peste 100.000 de cazuri pe zi, atingând un vârf de 255.000 de cazuri în august. După o scădere la jumătate a infectărilor în septembrie și octombrie, din noiembrie 2022, numărul de cazuri a rămas, până în prezent, la o medie de 200.000 de cazuri pe zi. Mai grav este însă că au crescut la un nivel record spitalizările și decesele Covid. Spitalizările din 4 ianuarie 2023 au ajuns la 44.101, depășind recordul din august 2022, când se raportaseră 38.000 de spitalizați într-o singură zi. În ce privește decesele, acestea au crescut brusc la 489, raportate în 12 ianuarie 2023. În fapt, graficul deceselor din Japonia arată o creștere exponențială odată cu vaccinarea în masă a populației. Un tipar observat din raportările oficiale Covid este acela că țările cele mai vaccinate au avut și cel mai mare număr de infectări Covid. Cele mai multe s-au înregistrat în Austria, cu 644.000 infectări la un milion de locuitori, în Coreea de Sud, Franța, Portugalia, Israel, Danemarca cu peste 500.000 infectări la un milion de locuitori sau Australia, Olanda și Slovacia, cu peste 400.000. Japonia, cu aproape 250.000 de cazuri la un milion de persoane și o viteză de creștere a infectărilor va ajunge, în scurt timp, să depășească aceste țări. Comparativ, România și Bulgaria, cu procente scăzute de vaccinare, au circa 170.000 de infectări la milionul de locuitori.

Studiile continuă

Compania Pfizer a anunțat autoritățile europene că va continua studiile post-autorizare a vaccinului Covid și că va implementa un plan de farmacovigilență. În acest sens, au fost create sisteme de sprijin pentru captarea datelor clinice despre natura și severitatea bolii Covid-19 la persoanele care au primit vaccinul ARNm Covid-19, aticipându-se că acestea vor oferi o perspectivă asupra potențialelor cazuri de lipsă de efect al vaccinului sau a reacțiilor adverse. Totodată, va fi studiat potențialul sindrom inflamator multisistem la copii și adulți  experimentat de persoane în urma administrării Pfizer-BioNTech Covid-19 Vaccin. Ca acțiuni suplimentare de farmacovigilență, producătorul anunță desfășurarea și urmărirea a 20 de studii de siguranță și eficacitate, din care 5 la nivel global, 5 în Europa, 7 în SUA, 2 în SUA și Canada și unul în Noua Zeelandă și Australia. Șapte dintre studiile anunțate vor urmări incidența miocarditei și pericarditei la vaccinarea comună, în ansamblu și stratificat în funcție de grupă de vârstă, sex, rasă/etnie (dacă este fezabil), doza și intervalul de risc. Pentru a evalua amploarea riscului, aceste studii vor include metode comparative (analize autocontrolate și analize care implică un grup comparator separat).

Experimentul continuă

Printre studiile la nivel global se numără și cele care vor evalua siguranța, tolerabilitatea, imunogenitatea și eficacitatea vaccinului ARN mesager anti-Covid la indivizii sănătoși, precum și la copii și adolescenți. Data de finalizare a acestora este prevăzută la sfârșitul anului 2024. La Departamentul Apărării militare si civile personalului și a acestora familiile (toate vârstele) din Sistemul de Sănătate Militar al SUA, studiile se vor concentra asupra supravegherii active a siguranței vaccinului Covid-19 Pfizer-BioNTech, în special în privința miocarditelor și pericarditelor, finalizarea acestora fiind estimată pentru 31 decembrie 2023.