ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii militari au efectuat o nouă cercetare la fața locului în fosta colonie penitenciară de la Periprava, fiind descoperite mai multe rămășițe scheletice, care au fost ridicate pentru investigații de specialitate, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurori militari au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localității Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcționat în zonă între anii 1957-1964.

„Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la față la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămășițe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigațiilor de specialitate", declară Parchetul General.

La activitate au fost prezenți procurorul general Augustin Lazăr, procurorul șef al Secției parchetelor militare, general de brigadă Gheorghe Cosneanu, precum și reprezentanții IICCMER.

Din materialele documentare ale IICCMER a rezultat că, la începutul anului 1950, în Periprava, a funcționat o secție a formațiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare.

În perioada 1959 - 1964, în această colonie penitenciară au fost aduși mii de deținuți, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localitățile Periprava și Sfiștofca, precum și a înălțării șoselei din comuna Periprava pe o distanță de 2,5 km.

"Pe parcursul acestui interval de timp, s-a produs moartea unui număr de cel puțin 124 deținuți, majoritatea condamnați politic, decesul acestora fiind cauzat atât de condițiile meteorologice extreme, cât și de lipsa de hrană, lipsa apei potabile și asistenței medicale, precum și de accidente de muncă survenite în condițiile unui regim istovitor și al comportamentului abuziv și violent al personalului de pază, încadrat la diverse unități militare", precizează Parchetul General.

În cursul anului 2016, între Parchetul General și IICCMER a fost încheiat "Protocolul privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităților de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România".

Scopul protocolului îl constituie crearea mecanismelor necesare cooperării eficiente în vederea aflării adevărului și efectuării unei anchete efective în cauzele privind infracțiuni contra umanității în perioada menționată.