ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul jandarmilor ajunge la Augustin Lazăr. Parchetul General va prelua ancheta în dosarul jandarmilor, de la Parchetului Militar. Conform primelor informații, neconfirmate încă, decizia ar fi fost luată din cauza declarațiilor contradictorii dintre MAI și Parchetul Militar al Capitalei privind prezența unui procuror la protest, scrie cotidianul.ro

Dosarul violențelor din Piața Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care a constatat din imaginile prezentate în spațiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare, precizează Parchetul General, marți după-amiază, referindu-se la procurorul militar Bogdan Pîrlog.

126 de plângeri penale înregistrate 

Potrivit Ministerului Public, în dosarul violențelor din Piața Victoriei au fost înregistrate până acum 126 de plângeri penale și au fost audiate 74 de persoane. De asemenea, Parchetul General anunță că procurorul general Augustin Lazăr a dispus marți preluarea de către Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a dosarului privind incidentele violente din Piața Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar. Instituția mai precizează că în acest dosar au fost înregistrate până acum 126 de plângeri penale și au fost audiate 74 de persoane.

„În cursul zilei de astăzi, 14 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin ordonanță preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București a dosarului privind incidentele violente produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piața Victoriei, din municipiul București, în ziua de 10 august 2018, incidente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane. În acest dosar, s-a dispus la data de 11 august 2018 începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu”, anunță marți după-amiază Ministerul Public.

Reprezentanții instituției spun că această decizie de preluare a dosarului de la Parchetul Militar a fost luată pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar, având în vedere că au fost înregistrate mai multe plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, conducerii Jandarmeriei Române și Jandarmeriei Capitalei, fiind constituit un dosar penal la nivelul Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă.

„Dosarul violențelor din Piața Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care a constatat din imaginile prezentate în spațiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare, precizează Ministerul Public, referindu-se la procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Potrivit Parchetului General, în acest dosar au fost înregistrate până acum 126 de plângeri penale și au fost audiate 74 de persoane.”„Menționăm că în perioada 15 – 17 august  2018,  în dosarul penal constituit  la nivelul Secției Parchetelor Militare – PICCJ, se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunțuri. Activitatea se va desfășura la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, strada George Georgescu  nr. 3 , sector 4, București”, mai spune Ministerul Public.