ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ajutorul lui Dumnezeu se împlinește binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care, cu ani în urmă, a transmis un mesaj Regelui Mihai I de a se aduce osemintele Reginei Elena la Curtea de Argeș, scrie Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, într-un editorial pentru Ziarul Lumina.

„Din cimitirul orașului Lausanne-Elveția, unde a fost așezată întru adormire în Domnul (în anul 1982, noiembrie 28), în ziua de octombrie 19 a anului 2019, osemintele Reginei Elena se vor așeza, până la Învierea cea de obște, în Necropola Regală din Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, de-a dreapta fiului ei iubit, Mihai I, fostul Rege al Românilor!”, scrie Părintele Calinic.

Despre Regina Elena, Părintele Calinic spune că „a fost evlavioasă și modestă”.

Regina Elena s-a născut la 2 mai 1896, în metropola Eladei, Atena, fiind fiica cea mare a Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia de Prusia. Pe linie paternă, Elena descindea din țarina Ecaterina cea Mare, iar pe linie maternă, din Victoria a Marii Britanii.
Elena se logodește cu prințul Carol  la 12 ianuarie 1921, la Lausanne, în Elveția, iar la 10 martie, același an, se cunună religios în catedrala ortodoxă din Atena, la care participă cele două familii regale. După aproape un an, Elena naște, la 25 octombrie 1921, un fiu pe care îl botează ortodox, la 10 ianuarie 1922, nași fiind Regina Maria și Regele Ferdinand. 

Nu după mult timp, în 1925, Principele Carol al II-lea, soțul său, renunță la toate drepturile de succesor la tron în favoarea fiului său, Principele Mihai, hotărâre aprobată de Consiliul de Coroană la 31 decembrie 1925. Peste câteva zile, la 4 ianuarie 1926, Parlamentul îl proclamă moștenitor de drept pe Mihai, care avea doar patru ani.

După 8 ani, Carol al II se întoarce în țară și îi cere Reginei Elena să părăsească România. Începe deja lungul drum al exilului, stabilindu-se la Londra, apoi la Florența, cu reveniri sporadice în România, chiar fără voia Regelui Carol al II-lea.

Peste zeci de ani, Rege Mihai mărturisea: „Dacă nu era mama cu mine în cele mai primejdioase vremuri, eu eram mort demult! De la ea am învățat credința ortodoxă și cuviința creștină!”