ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita Papei Francisc în România demonstrează că ortodocșii nu sunt fanatici religioși, ci partenerii de dialog evanghelic ai catolicismului, afirmă Părintele Constantin Necula, într-un interviu acordat Agerpres. Părintele Constantin Necula vorbește și despre  modul în care se raportează Biserica la dezvoltarea tehnologică și noile mijloace de comunicare, despre cum ar trebui ținut Postul Paștelui și despre una dintre Cele Zece Porunci pe care românii par să o fi uitat cel mai mult.

Întrebat ce  a pierdut omenirea, odată cu dezvoltarea tehnologică și ce a câștigat, părintele Constantin Necula a explicat:

”Mereu trebuie să ne întrebăm ce se pierde când se câștigă ceva. Avem această provocare permanentă, indiferent de câștigul pe care-l vizăm. Cred că dezvoltarea tehnologiei a dus un pic la pierderea omeniei noastre, a tandreții dialogului interuman. S-a câștigat în viteza deplasării și în calitatea vieții și sănătății. Sunt martorul trecerii României din epoca tehnologiei alb-negru la cea color și am văzut cum calitatea umană se deteriorează nu doar din cauza tehnicii. Aș fi vrut să fim mai buni educatori ai copiilor noștri, să le ușurăm învățatul, nu învățătura. Și cred că am pierdut multe scrisori între oameni, pierdute de-acum în hăul coșului de gunoi al computerului. Nu-mi imaginez cum am arăta ca omenire fără Epistolele Pauline sau fără cele dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Și nu sunt singurele scrisori fără de care nu putem respira cultura umanistă ce ne-a încurajat spre iubire, atenție sporită spre aproapele... Revoltat pe mine, uneori scriu cu stiloul ca să-mi recapăt ritmul gândirii. Nimic nu se aseamănă cu dâra de lumină a cernelii pe hârtia ce-și așteaptă înflorirea”.

Despre cum ar trebui ținut Postul Paștelui, părintele profesor Constantin Necula spune:

„ Cu fermitate și destindere deopotrivă. Cu rugăciune atentă pentru țară. Poate că nu suntem conștienți, dar postul acesta este o cale în plus pentru ca fiecare dintre noi să ne atașăm sufletul de valorile iubirii de Dumnezeu și suflet, de valorile care ne fac nemuritori. Cred că este nevoie să ne luăm în serios creștinismul nu doar în plan exterior, ci și în partea sa de adâncime duhovnicească. Recomand creștinilor ortodocși să se apropie de Spovedanie, de Sfânta Scriptură și citirea cărților duhovnicești, mai cu seamă a Vieților Sfinților. Și curaj mult celor care încep că postească. Este un exercițiu de libertate”.


Interviul integral poate fi citit AICI.