ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Constantin Sturzu, fost purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vorbește, într-un interviu pentru ziarul Formula As, despre exodul românilor din ultimii ani, despre decizia sa de a deveni preot misionar, dar și despre identitatea națională care nu poate exista fără identitatea creștină. 

„În Spania, ești în general tratat cu respect, indiferent de unde vii. Avem o imagine bună; mulți patroni și-au pus români la conducerea afacerilor. Asta ne deschidea și nouă, preoților, posibilitatea de a face misiune și printre spanioli. Pentru că eu mi-am dorit să convertesc la ortodoxie și spanioli. Sunt deja trecuți la ortodoxie mulți catalani. Am cunoscut vreo doi, care sunt și căsătoriți cu românce. Ei veneau la mânăstire. Să știți că după cu­vântul evanghelic, acolo e "secerișul mult" și încă își așteaptă secerătorii. E nevoie mare de preoți dăruiți, care să deschidă inimile spaniolilor spre credință”, a spus părintele Constantin Sturzu, povestind experiența pe care a avut-o ca preot misionar în Spania.

Părintele Sturzu, care actualmente slujește în România, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari, Iași,  consideră că  pentru românii aflați în exil există „ispita ghetoizării”, adică de a se închide în comunitățile lor, în jurul bisericilor, în care să se slujească numai în limba română, riscând să-și îndepărteze propriii copii de biserică. El spune că străinii trebuie lăsați să se apropie de ortodoxie și că identitatea națională nu poate exista fără identitatea creștină.

„Deja foarte mulți copii ai românilor din Spania nu vorbesc bine românește, mai ales dintre cei născuți acolo, și nu mai au pe deplin acces la slujbele Bisericii noastre, din această pricină. Mai mult, în acest fel, nu-i lăsăm pe străini să se apropie de ortodoxie, chiar dacă ar vrea. Trebuie să înțelegem că, mai presus de neam și de limbă, este credința. Dacă nu înțelegem asta, ne vom pierde ca ortodocși și ca români. Insistând pe identitatea națională în dauna identității creștine, rămânem fără amândouă. Ca etnici români, putem fi asimilați, dar ca ortodocși, putem deveni cuceritorii lumii, în sens evanghelic. Cred că Dumnezeu a îngăduit acest exod nemaiîntâlnit în istoria românilor, pentru a răsădi credința acolo unde ea a dispărut, în țări unde nici măcar nu se mai vorbește despre Hristos”, spune preotul Constantin Sturzu.