ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Referendumul acesta a fost darul lui Dumnezeu pentru o generație care a ieșit, la finele lui '89, dintr-o robie egipteană - dar care a ajuns la despicata Mare Roșie abia în octombrie 2018”, scrie părintele Constantin Sturza într-un editorial publicat de Ziarul de Iași. Analizând ceea ce s-a întâmplat în anul scurs de la referendumul din 6-7 octombrie, care a adus aproape 4 milioane de români la vot, dar procentul de 21,1% a fost cu mult sub pragul de 30% necesar pentru validare, preotul Sturza spune că Legea fudamentală” a rămas la fel de ambiguă atunci când vine vorba despre familie, care se întemeiază "pe căsătoria liber consimțită între soți" (art. 48).”

„Drept e că, deocamdată, Codul civil definește ceea ce înseamnă „soți”: „un bărbat și o femeie" (art. 259). Încă nu s-a pus problema modificării acestei legi, astfel încât ea să permită căsătoriile între persoane de același sex. Nici măcar parteneriatele civile sau "uniunile consensuale" nu sunt legalizate, deși imediat după referendum au existat voci din Parlament care să ceară acest lucru. Dacă n-a putut câștiga la urne, Coaliția pentru Familie - susținută, între altele, și de cultele religioase - pare că și-a atins, totuși, scopul. Căsătoria nu a fost nici redefinită, nici alterată prin legiferarea unor formule substitute”, scrie preotul Constantin Sturza.

El consideră că nu este deloc surprinzător că „nici unul dintre înverșunații adepți #boicot sau dintre (mai) cuminciorii #stauacasă nu s-a dezis de manipularea ordinară din jurul acestui referendum. Pe de altă parte, mă cam așteptam ca nici în rândul susținătorilor eșecul să nu producă mari efecte”. 

De asemenea, scrie părintele Sturza, în anul care s-a scurs de la referendum, s-a mai constatat un lucru:  „s-a radicalizat discursul celor ce, aparent, susțin democrația, dar care nu vor, de fapt, decât să-și impună, prin orice mijloace posibile - mai ales prin minciună -, viziunea lor progresistă, neomarxistă, secularizată - numiți-o cum doriți. Preoții de parohie au avut ocazia de a vedea cine și care le sunt credincioșii și de câtă credibilitate se bucură în ochii lor. Arhipăstorii au înțeles cât de bruiat le este glasul, de câte bariere se poate lovi în lumea de azi. Fiecare a putut vedea în propria familie, în cercul de prieteni - mai ales al celor de pe Facebook! -, cam ce-i separă sau îi unește”.

Concluzia este că toate au fost răscolite cu prilejul referendumului, care nu a adus dezbinare, cum s-au lamentat unii, ci doar a făcut să se vădească cele ce erau de dinainte orientate diferit.  „A fost un soi de pregustare a vremurilor de pe urmă, caracterizate astfel în finalul Apocalipsei: "Cine e nedrept, să nedreptățească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfințească încă" (Apocalipsa 22, 11)”, scrie părintele Constantin Sturzu.


Citiți textul integral AICI.