ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aștept de la Domnul Președinte scuze, clarificări sau confirmări. Recenta declarație a domniei sale referitoare la susținătorii Referendumului pentru Căsătorie jignește milioane de oameni din această țară, fie ei ortodocși, catolici, protestanți, musulmani sau necredincioși, scrie  părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, în adevărul.ro.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, în urma declației șefului statului privind „infatuații care au susținut Referendumul pentru familie”, părintele  Eugen Tănăsescu îi amintește lui Iohannis că are dreptul să nu îi placă inițiativele oamenilor religioși din această țară, să se opună lor  cu argumente, chiar dacă, la începutul mandatului, a venit cu o „strălucită inițiativă: voi vizita, treptat, cultele legal reprezentate în România, transmițând-le tuturor un mesaj de încurajare în slujirea oamenilor și în construcția unei societăți solidare și tolerante”.
 
„Unde-i mesajul de toleranță, Domnule Președinte? Unde-i încurajarea? Unde-i construcția societății tolerante și solidare? Sau vă gândeați că veți convinge cultele să accepte inițiativele LGBT? Poate fi și asta chiar parte a unei strategii, aveți și dreptul ăsta, să persuadați cultele”, se întreabă preotul Eugen Tănăsescu. 
 
Aștept respectuos, Domnule Președinte, să îmi risipiți bănuiala că ați devenit agentul neomarxismului care vrea să repete istoria trimiterii Bisericii în subsolul societății doar pentru vina de a crede, îi transmite semnatarul scrisorii președintelui României,  cerându-i, în același timp, să nu creeze „imaginea unui Președinte dictator, care, urmându-și propria părere, uită de democrație și dă cu flit opozanților sau celor ce nu-s pe placul dumnealui.”.

Acesta este textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă Domnului Klaus Iohannis, Președintele României (și al meu) Domnule Președinte,
 
Cu respectul cuvenit, permiteți-mi să mă adresez Domniei Voastre. Nu pot crede că cinismul marketingului politic, al jocului electoral, poate da „cu flit" unor milioane de români chiar din balconul prezidențial. Sau că toleranța clamată permanent de Președintele României a devenit intoleranță. Prima dată a fost cum a mai fost. Ați spus ceva de „fanatismul religios". Elegant, Patriarhia a întors și celălalt obraz, susținând că declarația Președintelui viza solicitarea ultimativă a pastorului Iuga Viorel.
 
Dar ultima declarație a Domniei Voastre nu mai poate fi înțeleasă greșit. A spune „Cei care au promovat referendumul au fost orice, numai toleranți nu. Dar românii au fost cu mult deasupra acestui discurs. Au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și, pur și simplu, așa cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit (apaluze)... Românii au fost mult deasupra acelei părți a clasei politice care a promovat agresiv și cu un discurs bazat pe ură și intoleranță acel referendum" nu cred că se referă doar la clasa politică. Și nu doar eu înțeleg așa. Sunt alții mai înțelepți ca mine.
PS Ignatie, Episcopul Hușilor, care la întronizare se declara un om al cărții, a înțeles că flitul e pentru dânsul și alți susținători ai Referendumului „muște intolerante, infatuate și vrednice de a fi ucise cu flitul". Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, tot om al cărții, a înțeles la fel: „A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit" normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv."
 
Eu pot înțelege greșit, fiind mai slab pregătit, dar vă asigur că oamenii aceștia nu au înțeles greșit, fiind foarte bine pregătiți. Se înțelege, Domnule Președinte, că cei care au promovat referendumul au luat flit de la români. Adică nu-s români toți „infatuații" care au propagat referendumul, nu doar politicienii. Pentru că au propagat nu doar cei din Parlament, ci și inițiatorii, susținătorii, votanții. Chiar ziceți mai departe, referindu-vă la „înțelepciunea mulțimii" așa: „Românii au demonstrat că sunt un popor deschis, înțeleg, și la o adică acționează cu totul și cu totul altfel decât se așteaptă unii politicieni, unii sociologi…„ Așadar, cei care au votat DA, sunt neînțelepții și infatuații care nu intră în ceea ce dumneavoastră numiți „poporul român" ???
 
Domnule Președinte, eu înțeleg că oricine poate greși. Doar cine nu vorbește nu greșește, spuneam recent. Înțeleg la fel de bine că jocul electoral este unul cinic, matematic, că voturile se obțin prin marketizarea politică a miturilor și a viselor și că puterea te ispitește să te simți stăpân. „Dă-i omului puterea și afli ce fel de om este" se spune în popor. Pot înțelege că ați greșit. Că v-ați gândit că poate nu va afla nimeni de acea declarație rostită într-un cadru mai colocvial Biserica întreagă vă poate înțelege, chiar dacă presa titrează că v-ați pus Biserica în cap. Sunt convins că din participările Domniei Voastre la slujbele duminicale ați înțeles dimensiunea iertării lui Hristos. Dacă Hristos e dispus să vă ierte, cu atât mai mult Biserica.
 
Aștept Domnule Președinte să veniți cu scuze, clarificări sau. . . măcar confirmări. Aveți dreptul să vă poziționați cum credeți față de problemele societății, să vă argumentați poziția, să mediatizați între părți și tot ce vă mai permite mandatul celor ce v-au ales și a celor ce, democratic, nu v-au ales dar acceptă să fiți liderul lor. Că asta înseamnă toleranța în democrație, să te supui puterii votului.
 
Aveți chiar dreptul să nu vă placă inițiativele oamenilor religioși din această țară, să vă opuneți acestora cu argumente, chiar dacă, la începutul mandatului, ați venit cu o strălucită inițiativă: „Așa cum am anunțat încă de la începutul mandatului meu, voi vizita, treptat, cultele legal reprezentate în România, transmițând-le tuturor un mesaj de încurajare în slujirea oamenilor și în construcția unei societăți solidare și tolerante." Unde-i mesajul de toleranță, Domnule Președinte? Unde-i încurajarea? Unde-i construcția societății tolerante și solidare? Sau vă gândeați că veți convinge cultele să accepte inițiativele LGBT? Poate fi și asta chiar parte a unei strategii, aveți și dreptul ăsta, să persuadați cultele. Chiar m-a bucurat atunci acel mesaj, deși am sesizat ispita ca președintele să se folosească de funcție pentru a-și manifesta propria credință. 

Aștept respectuos, Domnule Președinte, să îmi risipiți bănuiala că ați devenit agentul neomarxismului care vrea să repete istoria trimiterii Bisericii în subsolul societății doar pentru vina de a crede. Să-mi alungați gândul speriat că, în secolul XXI, când alți creștini sunt martirizați prin alte părți ale planetei, în România ajung și eu să mă gândesc la un posibil martiraj, sau măcar ceva sancțiuni, doar pentru că diversitatea celorlalți nu tolerează comercial diversitatea mea greu de reeducat moral. 
Aștept să-mi risipiți repede temerea că vă puteți folosi de puterea funcției dumneavoastră pentru a impune societății românești agenda unei orientări sexuale pe care 74% dintre români nu o consideră bază a unei căsătorii.
 
Chiar nu pot crede că vreți să dați cu flit acestor milioane de români, așa cum nu cred că țineți neapărat să vă tăiați craca electorală de sub propriile picioare.
 
Vă rog, Domnule Președinte, să nu creați imaginea unui Președinte dictator, care, urmându-și propria părere, uită de democrație și dă cu flit opozanților sau celor ce nu-s pe placul dumnealui. Nu e firesc ca, de la înălțimea funcției dvs. , să dați cu flit chiar democrației. Nici să aruncați paltonul peste opțiunile românilor. 

Cu deferența cuvenită, Pr. Eugen Tănăsescu, blogger”