ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), Francisc Doboș, explică, într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei, poziția Bisericii Catolice față de  Strategia Națională pentru Educație Parentală, în condițiile în care draftul unei scrisori pe care Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) ar urma să o trimită premierului Dăncilă sublinia că atât BOR cât și Biserica Catolică sprijină această strategie de reeducare a părinților.  
 
Potrivit preotului Francisc Doboș, propunerea de document care a fost postată pe site-ul MEN și mai apoi retrasă „este din start în contradicție vădită cu antropologia creștină, cu viziunea și învățătura creștină despre om”. Aducând drept argument o frază-cheie din această strategie, părintele Francisc Doboș subliniază că „Biserica Catolică nu se poate asocia în nici un caz cu acest proiect „educativ” care are la bază colonizarea ideologică de tip gender a naturii umane”.

Publicăm mai jos comunicatul de presă semnat de Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al  Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București:

Nu strategiei de (re)educare parentală gender!

Eu însumi am participat, din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București la întâlnirea de pe data de 22 februarie 2018 la conferința de final a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”. Am acceptat cu circumspecție să particip, neștiind exact despre ce este vorba. Dovadă este postarea pe care am făcut-o pe facebook chiar la începutul conferinței.

O doză de încredere mi-a conferit-o și participarea reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române la această conferință care a fost prezentată și s-a desfășurat în formă curată, deschisă, fără dedesubturi evidente. Pliantele care ne-au fost oferite le-am parcurs în grabă, dar cu atenție și interes, pentru a vedea dacă ceea ce se prezenta ar fi fost cumva în contradicție cu morala și doctrina Bisericii Catolice. Nu am remarcat nimic care să mă preocupe nici din pliante și nici din toate discuțiile la care am luat parte în acea dimineață de 22 februarie 2018. Ba mai mult, am avut și o intervenție de câteva minute, alături de alți invitați de seamă. Înregistrarea cred că o au organizatorii sau TVR. De acolo se poate vedea că tema întâlnirii nu făcea deloc vreo referire la ideologia de gen.

Doresc să fac aceste precizări pentru a arăta că ceea ce s-a discutat și tot ceea ce s-a prezentat cu acea ocazie nu aveau nimic de-a face cu draft-ul documentului prezentat pe site-ul MEN (mai apoi retras) și care a stârnit, pe bună dreptate, indignarea tuturor cultelor creștine din România (v. aici).

Acea propunere de document este din start în contradicție vădită cu antropologia creștină, cu viziunea și învățătura creștină despre om. Iată o frază din introducerea generală care încadrează și viciază din punctul de vedere al moralei creștine întreaga propunere de document: „Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelație de idei, imagini și terminologii» creată și recreată permanent de practicile socio-culturale.”
 
Draft-ul documentului propus spre discuție încercă să impună pe față ideologia de gen, altfel spus „gender”, o „dogmă” a „religiei” marxismului cultural și a corectitudinii politice. Gender este în flagrantă contradicție cu morala și învățătura creștină.
 
Deci Biserica Catolică nu se poate asocia în nici un caz cu acest proiect „educativ” care are la bază colonizarea ideologică de tip gender a naturii umane.

Ca să fiu și mai clar, fac apel la o frază foarte recentă a Papei Francisc, care este elocventă:
 
O spun cu durere: astăzi se vorbește despre familii diversificate, despre diferite tipuri de familie. Da, este adevărat că termenul «familie» este unul analog, se spune și «familia» stelelor, «familia» arborilor, «familia» animalelor. Dar familia umană, ca imagine a lui Dumnezeu, formată din bărbat și femeie, este una singură. E una singură. Se poate întâmpla ca un bărbat și o femeie să nu fie credincioși, dar dacă se iubesc și se unesc în căsătorie, sunt după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, chiar dacă nu cred. Pentru aceasta căsătoria este un mare sacrament”. (Papa Francisc, 16 iunie 2018)