ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Savatie Baștovoi, personalitate cunoscută în mediile bisericești și intelectuale, slujitor la Mânăstirea Noul Neamț din Moldova, a comentat, în stilu-i binecunoscut, evenimentele de la Chișinău. 

Este unul din cei mai importanți scriitori de limbă română, fiind autorul a numeroase volume de succes, premiate pe plan intern și internațional. Părintele Savatie este invitat regulat să conferențieze pe teme de interes și este realizator de emisiuni, iar cuvintele sale devin pilde de înțelepciune și credință.

Despre modul în care sunt văzuți astăzi basarabenii și cum i-au vitregit, chiar și după destrămarea fostei URSS, istoria și politicienii, părintele a făcut următorul comentariu pe Facebook: 

"În cei 25 de ani de la destrămarea URSS și întemeierea Republicii Moldova ca stat tânăr, România a avut o relație defectuoasă, susținută cu mulți bani și mult patos, cu Republica Moldova. Personaje-erou și mituri întreținute artificial au facut comunicarea imposibilă. Ajungi să crezi că suntem două neamuri diferite care întâmplător vorbesc aceeași limbă, dar trăiesc, înțeleg și exprimă diferit. Basarabia rămâne o gubernie nenorocită, cu un popor care există doar în dările de seamă, ca statistică de vot și forță de muncă ieftină, un popor lipsit de dreptul la alegere și dreptul la exprimare, un popor despre care alții vorbesc și scriu ce le convine, dar care niciodată nu va putea vorbi, iar dacă va vorbi, nu va fi auzit. Dar n-ai ce face, așa e istoria. Sus fruntea, moldoveni!"