ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintelui Sofian Costea i s-a acordat pe 6 februarie 2022 distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei” de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Evenimentul a avut loc duminică, după săvârșirea sfintei Liturghii, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

„Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului pentru întreaga grijă pe care mi-a purtat-o. (...) Teologia mi-a descoperit lumina, mi-a descoperit adevărul. Înaltpreasfințitul mi-a spus: ca să fii deplin trebuie să faci și Teologia! Și am făcut ciclul de licență, masteratul și doctoratul. Mi-a coordonat teza de doctorat, a cărei doză de plagiat este puțin peste 1% doar, și aceea, formată din citatele scripturistice, care nu pot fi trecute ca note de subsol. Se vede că despre tezele de doctorat coordonate excepțional de Înaltpreasfințitul nu prea ne place să vorbim! Am s-o spun că mi-a coordonat această teză de doctorat în care am vorbit despre temeiurile scripturistice și patristice privitoare la cunoașterea lui Dumnezeu în Ortodoxie și Romano-Catolicism. Și ne-a făcut cursul de dogmatică, de învățătură de credință sistematizat. Și acum le spune unor astfel de profesori că, dacă au rămas lucizi după vârstele maturității și ale înțelepciunii nu prea mai avem nevoie! E mare greșeală, e mare eroare și sper ca studenții teologi să se bucure și de-aci încolo de acest dar al înțelepciunii pentru că, dacă vi-am zis vreodată ceva frumos, vi-am zis ca urmare a ceea ce am învățat din cursurile pe care Înaltpreasfințitul le-a susținut. Așa că nici învățătura, nici lumina și nici înțelepciunea nu pot fi puse în carantină. Acestea ies la lumină. Nu pot fi ținute sub obroc.

Am avut din partea Înaltpreasfințitului încredințarea că voi beneficia de această bucurie imediat ce s-a întors de la râul Iordan, unde a mers să poarte națiunea română în rugăciuni, să ducă idealurile și speranțele noastre acolo. Se pare că s-a vrut ca și bucuria mea să fie amânată, dar n-a fost în carantină, iată că bucuria a ieșit la lumină! Așa că Hristos nu poate fi ținut niciodată în izoleta neputințelor noastre pământești. Cuvântul lui Dumnezeu tot timpul va căpăta contur”, a mărturisit părintele Sofian Costea.

ÎPS Teodosie i-a spus că de acum înainte va avea grijă ca, în fiecare duminică și sărbătoare, să îi facă un program astfel încât să meargă din loc în loc și să mărturisească credința, precum și să predice în Catedrală atunci când se va întâmpla ca ierarhul să slujească în altă parte. VIDEO: