ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În dimineața zilei de 13 ianuarie 2021, la primele ore ale dimineții, Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a trecut la cele veșnice înconjurat de familie și câțiva apropiați, cu nădejdea în Hristos Cel Răstignit și Înviat.

Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut pe 30 iulie 1932 în localitatea Ruși, județul Hunedoara, într-o familie de preot.

A studiat la Liceul „Decebal” din Deva (1943-1951), la Facultatea de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1952-1956), iar apoi a urmat cursuri de doctorat la zi, la specialitatea Istoria Bisericii Române la Institutul Teologic din București (1956-1959). Și-a susținut doctoratul în 1968. A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), iar apoi a devenit asistent pentru Latină și Greacă (1961-1970), conferențiar (1970), profesor la Catedra de Istoria Bisericii Române de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. A fost decanul Facultății de Teologie din Sibiu (1992-2000), iar în perioada 1990-1992 a fost suplinitor al aceleiași catedre la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. A fost hirotonit diacon în 1970, preot în 1971, hirotesit iconom stavrofor în 1976. A participat la mai multe întruniri cu caracter istoric peste hotare, iar pe 24 octombrie 1997 devenea membru corespondent al Academiei Române. Pe 26 noiembrie 2015  a devenit membru titular al Academiei Române. A primit distincția „Doctor Honoris Causa” la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, la Universitatea din Oradea și la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

A scris foarte multe lucrări și studii în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române și nu numai, cele mai cunoscute fiind manualele pentru Seminariile Teologice și pentru Facultățile de Teologie pentru această disciplină teologică, Dicționarul Teologilor Români, cele legate de viața și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, despre viața Bisericii Ortodoxe din Transilvania, despre învățământul teologic sibian, marii cărturari sibieni, volumul de predici la duminici și sărbători. Volumele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române sunt considerate a fi reprezentative pentru literatura de specialitate.

În 2012 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sibiu.

Numeroase generații de teologi îl au ca mentor pe părintele academician Mircea Păcurariu. A format mai mulți tineri teologi în cadrul cursurilor de doctorat, masterat și licență. Dintre foștii studenți de la Sibiu, o parte sunt membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alții sunt cadre didactice în învățământul teologic universitar sau seminarial.

A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer de președintele României, Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; a fost membru activ în Asociația culturală pentru literatura și cultura poporului român din Transilvania (Astra) din 1990 și membru de onoare în diferite asociații culturale românești, cu diplome de apreciere din partea lor.

A primit „Crucea patriarhală” de la partriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arăpașu (2001) și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009. Din partea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a primit „Crucea șaguniană” în 2007. De asemenea, a primit zeci de medalii comemorative și aniversare din partea Patriarhiei Române și a unor Patriarhii din străinătate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

La sărbătorirea a 85 de ani de viață, Părintele Profesor Aca­demician Mircea Păcurariu era perceput spiritual de Prea Fericitul Patriarh Daniel ca un mare dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxă Română.

IPS Laurențiu Părintele academician Mircea Păcurariu, dascălul nostru 

 

Am aflat vestea tristă a trecerii la cele veșnice a părintelui academician Mircea Păcurariu, părintele nostru, cel care a dăruit Școlii de teologie și Bisericii noastre peste 50 de ani de slujire, timp în care a coordonat și a învățat peste 50 de generații de viitori preoți sau profesori și a revenit acum în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu pentru altă slujire. A slujit toată viața lui pe Hristos de la catedră și de la Altar. Acum a venit ca să asculte Liturghia și celelalte sfinte slujbe care se vor oficia în Catedrala Mitropolitană până la slujba de înmormântare.

Părintele academician Mircea Păcurariu lasă un gol mare în teologia ortodoxă, în Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, fiind cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, dar a lăsat în urmă atâtea generații de ucenici, a lăsat în sufletul nostru, foștii săi studenți, dragostea și prețuirea față de Altar, față de teologie ca știință, față de Biserică, ca viață administrativă, dar și ca viață spirituală. Am rămas cu amintirea acelei seriozități, dar și cu zâmbetul pe care îl păstrează și acum, în momentul trecerii la cele veșnice. Ultimele clipe pe care ni le va oferi cu chipul său vor face un transfer de la chipul real la cel zugrăvit în tablou, cu acea seriozitate a sa, dar și cu acea blândețe. A ajuns să fie recunoscut și consacrat de cele mai înalte foruri ale științei, de Academia Română și de alte foruri internaționale.

Va fi păstrat în sufletul nostru cu acest apelativ pe care l-au primit marii noștri părinți, cum sunt părintele Stăniloae, părintele Braniște, și iată acum părintele Păcurariu. Toată lumea știe cine a fost, ce a lăsat el teologiei noastre.

În numele tuturor ucenicilor, în numele Facultății de Teologie din Sibiu, în numele Arhi­episcopiei Sibiului și al Mitropoliei Ardealului, aducem primul omagiu de cinstire celui pe care îl conducem acum pe drumul veșniciei, împăcat cu Dumnezeu și cu sine însuși, într-o luciditate mentală păstrată până în ultima clipă a vieții. Și-a purtat neputințele fizice până când, iată, sufletul I l-a dăruit Creatorului înapoi.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!

Mitropolia Ardealului