Arhimandritul Mina Dobzeu a fost condus sâmbătă pe ultimul drum de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți și numeroși credincioși care au venit la Huși să-i aducă un ultim omagiu.

Rămas în istorie ca un mare apărător al Ortodoxiei în perioada comunistă, părintele Mina a fost cel care l-a botezat în temniță pe Nicolae Steinhardt, viitorul monah care va scrie „Jurnalul fericirii”.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Slujba înmormântării a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Episcopală, informează doxologia.ro

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un scurt cuvânt despre părintele Mina „cel care toată viața s-a dovedit a fi un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, un autentic mărturisitor în vremuri de prigoană, în vremuri ostile pentru Biserica noastră, un mare rugător”.

Am săvârșit Liturghia aceasta cu gândul la Părintele Mina, care a fost un far călăuzitor pentru mulți dintre dumneavoastră care l-ați cunoscut, care ați venit să luați de la el cuvânt de zidire și să vă întremați sufletește. Dăm slavă lui Dumnezeu și-l rugăm să-l odihnească pe Părintele în lumina cea necreată pe care el a iubit-o foarte, foarte mult.

Mărturisitor al credinței în vreme de prigoană și dascăl al rugăciunii 
După prima parte a slujbei prohodirii, înainte de înhumare, au avut loc cuvântările și prezentarea mesajelor de condoleanțe.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său Arhimandritul Mina în ceata cuvioșilor mărturisitori, iar Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, obștii Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și iubit, le adresăm cuvânt de compasiune și binecuvântare întru nădejdea neclintită a Învierii de obște, a luminii și păcii din Împărăția Preasfintei Treimi, a spus Patriarhul Daniel în cuvântul său.

La final, sicriul cu trupul celui adormit a fost purtat de părinți în sunet de clopot în jurul Catedralei, după care a fost depus în mormântul săpat în curtea locașului de cult, întru nădejdea învierii și a vieții de veci.

Părintele Mina Dobzeu
S-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozești, județul Lapușna (pe teritoriul actual al Republicii Moldova).

La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 a fost tuns în monahism la Schitul Brădicești, aflat atunci în Episcopia Hușilor, fiind hirotonit ierodiacon în același an. Primește Taina Preoției în 1955.

În perioada 1948-1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală. În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din București), scos din monahism și condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

A ieșit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul adus de comunism.

După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial.


Mesajul de condoleanțe al Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Arhimandrit Mina Dobzeu, sâmbătă, 9 iunie 2018.

Cu tristețe, am aflat de trecerea din această lume a Părintelui Arhimandrit Mina Dobzeu, unul dintre duhovnicii cunoscuți ai Bisericii noastre, monah cărturar, rugător și mărturisitor al credinței creștine în timpul regimului comunist.

Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozești, județul Lăpușna din Basarabia. La fragedă vârstă a intrat ca frate în obștea Mănăstirii Hâncu, rămânând aici până în anul 1938, când a mers la Mănăstirea Căldărușani de lângă București, unde a învățat sculptura bisericească. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost pe front, la Timișoara și în Ungaria, devenind astfel veteran de război al Armatei Române.

După război, a urmat cursurile Școlii de Cântăreți de la Constanța și ale Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. În anul 1946 a fost tuns în monahism la Schitul Brădicești, aflat atunci în Episcopia Hușilor, fiind hirotonit ierodiacon în anul 1948 și ieromonah în anul 1955. A slujit apoi la Mănăstirea Nicula, și în Parohia Jimbor din județul Cluj, vreme de 5 ani.

Între 1948-1949, a fost arestat timp de 11 luni, pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală. Ca urmare a atitudinii sale și a protestelor împotriva Decretului 410 din anul 1959, care prevedea desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal, pe când urma cursurile Facultății de Teologie din București, a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii, a fost exclus din monahism și condamnat la închisoare. A fost deținut la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării, în perioada 1959-1964.

În închisorile comuniste, Părintele Mina Dobzeu, în pofida interdicțiilor, a căutat să mențină aprinsă flacăra credinței, fără teama de riscuri. Pe când se afla la închisoarea Jilava, în data de 15 martie 1960, Părintele Mina l-a botezat în credința creștină ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, devenit ulterior monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”.

În lucrarea sa „Pentru o Biserică dinamică”, Părintele Mina Dobzeu mărturisea următoarele: „În celulele prin care ne-am perindat, printre cei încarcerați, erau preoți de diferite confesiuni: romano-catolici, pastori calvini, evangheliști, unitarieni, baptiști, adventiști, Martori ai lui Iehova. Însă de niciunul dintre aceștia nu s-a atașat așa de mult. La dorinta lui, fară zăbavă, i-am administrat Botezul”.

De asemenea, el afirma: „De câte ori mi se dă posibilitatea să evoc botezul părintelui Nicolae Steinhardt, mi se oferă prilejul de a evoca Providența, prin aceea că eu am fost o mâna întinsă din partea Bisericii Ortodoxe, în numele Sfintei Treimi, iar fostul evreu, părintele Nicolae, a fost o mână întinsă către intelectuali și tineret, să le spună: «Iată, eu am cunoscut pe Hristos prin Taina Sfântului Botez, ca Pavel pe Drumul Damascului»”.

Părintele Mina a fost eliberat din închisoare în anul 1964, iar în anul 1969 a intrat în obștea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, îndeplinind aici ascultarea de stareț, între anii 1978-1988.

Studiile la Facultatea de Teologie din București le-a absolvit în anul 1971.

În anul 1988 a fost arestat din nou, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”. Motivul l-au constituit 7 scrisori adresate lui Nicolae Ceaușescu în care protesta direct împotriva doctrinei atee pe care comunismul voia să o impună.

După reînființarea Episcopiei Hușilor, în anul 1996, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huși, până în anul 2002.  De-a lungul timpului, Părintele Mina Dobzeu a scris 12 cărți despre credința creștină și rugăciunea inimii.

Ca semn de prețuire și recunoștință pentru atitudinea sa de mărturisitor statornic al credinței ortodoxe, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a oferit Părintelui Mina Dobzeu „Crucea Moldavă”, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 2017, an dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române  apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Purtând cu multă demnitate și răbdare crucea suferinței în ultimii ani ai vieții sale, ca urmare a bolii și a vârstei înaintate, venerabilul Arhimandrit Mina Dobzeu a trecut la cele veșnice în data 07 iunie 2018, în chilia sa de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși, în vârstă de 96 ani.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său Arhimandritul Mina în ceata cuvioșilor mărturisitori, iar Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, obștii Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și iubit, le adresăm cuvânt de compasiune și binecuvântare întru nădejdea neclintită a Învierii de obște, a luminii și păcii din Împărăția Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews