ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Ilarion Felea, duhovnicul tinerilor, mărturisitorul din temnițele comuniste și cel care ocrotește Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, prin numele pe care aceasta îl poartă, este cu un pas mai aproape de canonizare, informează Glasul Cetății

Încă un pas spre canonizare, bucurie a cetății de a se apropia de momentul îmbogățirii cu un Sfânt. Un Sfânt din temnițele comuniste. 

Într-o frumoasă „întâmplare”, joi, 16 iunie, la jumătatea distanței dintre Pogorârea Sfântului Duh și Duminica Tuturor Sfinților, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului s-a întrunit în ședință de lucru pentru a studia proiectele de texte liturgice (tropar, condac, sinaxar, vecernie, utrenie și acatist) și de icoane întocmite în vederea canonizării protosinghelului Calistrat Bobu și a Părintelui Ilarion Felea.

Lucrările ședinței Sinodului Mitropolitan, informează Biroul de presă al Centrului eparhial, au fost prezidate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, fiind prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La lucrările sinodului au participat, în calitate de invitați, clericii din administrațiile eparhiale și profesorii de Teologie care au fost încredințați cu întocmirea textelor liturgice ale celor doi mărturisitori și mari duhovnici misionari din părțile Banatului, propuși pentru a fi canonizați, mai transmite, Glasul Cetății.

Proiectele de texte liturgice întocmite au fost prezentate, dezbătute și amendate în cadrul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, împreună cu proiectele de icoane, urmând a fi transmise, conform hotărârii Sfântului Sinod, până la 01 iulie 2022, pentru a putea fi prezentate spre avizare, la Departamentul de Carte de Cult al Editurilor Patriarhiei Române, respectiv la Comisia de Pictură Bisericească.

Această întrunire urmează celei din 25 septembrie 2021, când același Sinod Mitropolitan a analizat argumentele locale pentru canonizarea protosinghelului Calistrat Bobu și a preotului profesor Ilarion Felea, și ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 25 februarie 2021, când se anunța începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români din timpul comunismului.

Atât Părintele Ilarion Felea (1903-1961) cât și Protosinghelul Calistrat Bobu (1900–1975) vor fi canonizați în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

„Este o bucurie pentru noi toți, pentru fiii și fiicele Eparhiei Aradului, că aici, pe acest pâmânt pe care noi călcăm, a pășit odinioară Părintele Ilarion și mai mult decât atât este reprezentantul nostru înaintea Preasfintei Treimi. Să ne bucurăm cu toții de acest frumos dar pe care Biserica ni-l face prin canonizarea Părintelui Ilarion, care strălucește în ceata Sfinților slujitori care L-au mărturisit pe Hristos Domnul.”, spunea Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, după Slujbă de pomenire pentru Părintele Ilarion V. Felea, săvârșită anul trecut în Parohia Șega I din Arad. 

Părintele http://www.marturisitorii.ro/category/martiri-marturisitori/parintele-ilarion-felea/Ilarion V. Felea s-a născut în luna martie 1903. A studiat la Liceul Moise Nicoară din Arad, la Academia din Sibiu și la Facultatea de Teologie din București. A fost Preot la biserica din Arad-Șega I și la Catedrala Veche din Arad, și profesor la Academia Teologică din Arad, care îi poartă numele.  

La data de 3 martie 1945 a fost închis în lagărul de la Caracal, pentru câteva luni. Patru ani mai târziu, în dimineața Bobotezei părintele a fost închis din nou, judecat și condamnat la un an de închisoare în Aiud. După eliberare, în 1952 a fost reintegrat ca preot la parohia Arad-Centru (Catedrală) din Arad, unde a activat până când l-au arestat, în 1958.  

Supus unei severe și nedrepte anchete, Părintele Ilarion V. Felea a fost judecat în secret și condamnat în 1959.  

 În urmă cu 61 de ani, în ziua de 18 septembrie, avea să treacă la cele veșnice în penitenciarul din Aiud. 

Mai multe despre viața și sfârșitul său martiric la https://preotulmartirilarionfelea.wordpress.com/