ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii canadieni au aprobat luni seară, cu 185 la 151 de voturi , recurgerea la o lege excepțională invocată săptămâna trecută de premierul Justin Trudeau pentru a pune capăt manifestațiilor istorice , relatează Agerpres.

Astfel, parlamentarii au votat cu 185 la 151 în favoarea legii privind măsurile de urgență, o dispoziție legislativă de ultimă instanță care poate fi folosită de Guvernul Canadei în cazul unei "crize naționale".

Deși Starea de Urgență a fost instituită încă din 14 februarie, Parlamentul canadian mai trebuia să "ratifice legea".

În mod normal, atribuțiile decretate de Starea de Urgență vor rămâne în vigoare până la jumătatea lunii martie, dacă nu vor fi revocate mai devreme de către guvern sau de către Parlament, spunea Trudeau, conform Rebel News.

Întrebat dacă puterile de urgență invocate de Trudeau mai sunt necesare în condițiile în care blocajele de la punctele de trecere a frontierei din Canada și protestele din capitală au fost toate atenuate și eliberate de protestatarii din "Freedom Convoy" după o săptămână de operațiuni ale poliției, Trudeau a declarat că situația nu a fost rezolvată în totalitate. 

Trudeau a justificat decizia de a menține în vigoare puterile de urgență, citând modul în care protestatarii au rămas încă în Arnprior și Embrun, două orașe adiacente orașului Ottawa. De asemenea, el a precizat că drumarii și-au exprimat interesul de a relua blocajele.

"Vom reevalua în fiecare zi, dar în momentul de față, când situația este încă de oameni care se prepoziționează, oamenii fiind acolo, indicând că sunt gata să blocheze, să își continue ocupațiile ilegale, să perturbe viața canadienilor, considerăm că această măsură trebuie să rămână în vigoare", a spus el. "Sperăm să o menținem în vigoare doar pentru încă un număr de zile."

Până duminică târziu, poliția a arestat cel puțin 191 de protestatari în Ottawa și a remorcat 79 de vehicule. Poliția a formulat aproape 400 de acuzații împotriva participanților la "Freedom Convoy", acuzațiile variind de la pagubă și obstrucție, până la agresarea unui ofițer de poliție.