ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul s-a ales miercuri cu un nou președinte, Isaac Herzog, și a scăpat de vechiul și eternul premier, Benjamin Netanyahu.

După 12 ani ca prim-ministru, domnia lui Benjamin Netanyahu ia sfârșit pe 2 iunie 2021. Opoziția a reușit să cristalizeze o coaliție de guvernământ, care acoperă aproape tot spectrul politic și etnic, potrivit Aleph News. Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă: Fără Bibi (Benjamin Netanyahu)! 

Dacă manevrele lui Netanyahu de a retrimite votul în Parlament și a forța un nou rând de alegeri vor fi sortite eșecului, acesta își va încheia mandatul de prim-ministru, pierzând odată cu el și imunitatea care îl ținea la adăpost de mai multe procese de corupție care ar putea sfârși prin condamnarea lui și a soției sale la închisoare.

Noua coaliție care va prelua guvernarea Israelului e formată și din câțiva evrei cu origini românești: „Ayelet Shaked, omul lui Bennett și din partidul lui Bennett, ai cărui părinți - o parte din familie - sunt originari din România. Benny Gantz, liderul Albastru-Alb, și el cu familie originară din România. Și mai este cineva, ministrul Finanțelor, care este originar din Republica Moldova”, dezvăluie juralistul Anima News, Mario Varga, pentru Aleph News.

Ziua plecării fostului prim-ministru coincide cu ziua alegerii noului președinte la Tel-Aviv

Isaac Herzog va deveni cel de-al 11-lea președinte al Israelului, după ce a câștigat alegerile de miercuri în fața lui Miriam Peretz, în urma unui vot secret exprimat de cei 120 de legislatori ai țării. Parlamentarii sunt cei care aleg președintele în această republică din Orientul Mijlociu.

Herzog a fost ales de 87 de membri ai Knessetului, alți 27 optând pentru Peretz. Președintele ales îl va înlocui oficial pe președintele în exercițiu Reuven Rivlin luna viitoare, mandatul său de șapte ani urmând să înceapă la 9 iulie.

„Intenționez să fiu președintele tuturor, să ascult orice poziție și să ascult orice persoană”, a declarat Herzog, citat de Haaretz.com. El a subliniat importanța construirii de „punți de înțelegere ... între noi, dar și în relația cu frații și surorile noastre din diaspora”.

Potrivit lui Herzog, „provocările sunt mari și nu trebuie subestimate. Este esențial să îngrijim rănile sângerânde din societatea noastră; trebuie să apărăm poziția internațională a Israelului și bunul său renume în rândul națiunilor; să combatem antisemitismul și ura față de Israel; să protejăm pilonii democrației noastre”. 

Reamintim că cea mai democrată țară din Orientul Mijlociu a încheiat recent o serie de bombardamente „de ripostă” în Fâșia Gaza, care au culminat cu distrugerea unui bloc în care își aveau sediul 3 instituții de presă - fără a exista persoane în clădire la momentul atacului aerian.