ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, parlamentarii ruși au primit 10 zile pentru a studia cea mai bună modalitate de a revoca ratificarea de către Moscova a unui tratat istoric de interzicere a testelor nucleare, după ce președintele Vladimir Putin a evocat posibilitatea reluării acestor teste, a relatat Ziarul BURSA, potrivit unui articol preluat din CNN.

Trimisul Rusiei la Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO) a declarat vineri că Moscova își va revoca ratificarea pactului, o măsură pe care Washingtonul a denunțat-o ca punând în pericol "norma globală" împotriva exploziilor de teste nucleare.

Măsura este considerată de unii analiști de securitate occidentali ca un memento ascuțit din partea Moscovei că aceasta deține încă cel mai mare arsenal nuclear din lume, într-un moment în care este blocată într-un impas cu Occidentul în legătură cu Ucraina.
 
Un test nuclear al Rusiei, menit să semnaleze hotărârea și să evoce teamă, ar putea încuraja alte state, precum Statele Unite sau China, să urmeze exemplul, declanșând o nouă cursă a înarmării nucleare între marile puteri, care au oprit testele nucleare în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a declarat joia trecută că doctrina nucleară a Rusiei - condițiile în care ar apăsa butonul nuclear - nu are nevoie de actualizare. Cu toate acestea, el a declarat că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) pentru a se alinia cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat pactul.

Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a Dumei de Stat, a discutat luni cu liderii parlamentari și a declarat că revocarea ratificării ar fi în interesul național al țării.
 
El și alți șefi ai parlamentului le-au dat parlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Internaționale termen până la 18 octombrie pentru a studia opțiunea de de-ratificare, potrivit unei declarații a Dumei.