ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Ungariei a respins marți, 5 mai 2020, ratificarea Convenției de la Istanbul, tratat internațional care, sub pretextul limitării violenței „de gen”, obligă statele la proclamarea „egalității de gen”, formulă folosită de propaganda homosexualilor pentru a-și implementa agenda în societate, prezentând genul ca pe un „construct social”, diferit de sexul biologic. Spre deosebire de România, care a ratificat Convenția de la Istanbul în 2016, Ungaria a refuzat să adopte acest tratat în legislația proprie, considerându-l o modalitate de promovare a „ideologiei de gen distructive” și a „migrației ilegale”, potrivit Agerpres, care citează AFP. 

Adoptată în 2011 de Consiliul Europei, Convenția de la Istanbul este un instrument supranațional ce fixează norme juridic constrângătoare în vederea prevenirii așa-numitei violențe de gen. Printre altele, acest tratat idelogizant stipulează că tradiția locală și valorile religioase nu prevalează în fața conceptului egalității de gen, care va fi introdus în legislația și educația națională. 

Șapte state membre ale Uniunii Europene au semnat-o, însă nu au ratificat-o până în prezent: Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Slovacia și Republica Cehă.

„Abordarea sa ideologică este contrară legislației ungare și convingerilor guvernului”, a argumentat în fața parlamentarilor deputatul Lorinc Nacsa, din partea creștin-democraților, partenerii minoritari ai coaliției formate cu partidul suveranist Fidesz al lui Viktor Orban, care a depus amendamentul.

În ceea ce privește aplicarea egalității de gen în cazul femeilor, Fidesz estimează că toate garanțiile pentru securitatea femeilor sunt deja prevăzute de legislația națională.

Totodată, parlamentarii conservatori consideră că ratificarea acestei convenții, pe care Ungaria a semnat-o în 2014, dar nu a ratificat-o până în prezent, ar obliga-o să acorde azil refugiatelor „persecutate” în țările lor de origine pe motiv de gen sau de orientare sexuală.

Ratificarea convenției de la Istanbul „ar accelera și facilita” de asemenea imigrația în general spre Europa, consideră Lorinc Nacsa. După criza migranțilot din 2015, Ungaria a decis să își securizeze frontiera cu Serbia și Croația, totodată frontieră externă a U.E., închizând un culoar de tranzit spre statele occidentale des folosit de imigranții veniți din sud.

După ce a revenit la putere în urmă cu zece ani, Viktor Orban a reușit să înscrie în Constituția Ungariei definiția căsătoriei ca uniune între „un bărbat și o femeie”.

În 2018, el a scos așa-numitele „studii de gen”, domeniu de cercetare interdisciplinar asupra rapoartelor sociale între sexe, de pe lista celor acreditate în Ungaria.

Un amendament legislativ în discuție vizează definirea genului prin „sex biologic pe baza nașterii și genomului”, contrar ideologiei gender, care consideră genul ca fiind un „construct social” independent de sexul biologic al persoanei. După ce amendamentul legislativ care echivalează genul cu sexul biologic va fi adoptat în Ungaria, disforicii de gen nu vor mai putea solicita schimbarea sexului în documentele de Stare Civilă.