ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lovitură de teatru în Parlament! Cheltuielile președintelui Iohannis vor fi desecretizate. Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, înființarea comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de și pentru Administrația Prezidențială în perioada 2014 - 2024, transmite Știripesurse.

Au votat "pentru" înființarea comisiei 258 de parlamentari, iar doi "împotrivă".

Comisia de anchetă este formată din 15 membri: șapte de la PSD, patru de la PNL, doi de la USR și câte unul de la AUR și UDMR.

Comisia urmează să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administrației Prezidențiale, precum și baza legală în care s-a făcut această secretizare, să determine sumele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe și interne ale președintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiții deosebite - premium și cu dotări speciale la cererea șefului statului, precum și numărul total de deplasări externe efectuate de președinte în perioada 2014 - 2024 și cheltuielile totale efectuate pentru acestea.

Comisia de anchetă își propune, de asemenea, determinarea cheltuielilor efectuate în vederea reamenajării preferențiale a spațiilor de locuit puse la dispoziția președintelui potrivit legii, "generate de hobby-urile și preferințele președintelui", determinarea cheltuielilor efectuate cu amenajarea terenurilor de golf aferente Vilei Lac 3 și vilei de protocol de la Neptun, precum și a cheltuielilor pentru renovarea Vilei Lac 3 și în vederea reamenajării vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.

Urmează să fie stabilite și cheltuielile din bugetele instituțiilor conexe Administrației Prezidențiale ocazionate de vacanțele de schi ale președintelui, precum și să se verifice bugetele instituțiilor conexe care ar fi putut efectua cheltuieli pentru protocol, deplasări, escale, făcute special la Sibiu în folosul președintelui, "nejustificate de agenda Administrației Prezidențiale".

Parlamentul a votat și formarea Comisiei Nordis: Din 262 de parlamentari prezenți, 256 au votat pentru, doi contra și patru s-au abținut.