ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Chișinău a adoptat joi o declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, în replică președintele Igor Dodon calificând documentul drept „cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani”,  iar plasarea la extrema anti-rusească într-o țară „cu o largă susținere pro-Rusia", „un suicid politic și electoral", informează news.ro.

Conform, Deschide,md, în Declarația aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, drept răspuns la un document similar adoptat în luna ianuarie de deputații din Duma de Stat, este menționat că Legislativul de la Chișinău condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.

„Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar și a unor instituții media din Republica Moldova. Atacurile vizează, denigrarea Republicii Moldova, a unor instituții și a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează, denigrarea cetățenilor țării”, acesta este doar un pasaj din Declarația care este semnată de un grup de deputați. 

În document se mai spune că Legislativul de la Chișinău consideră că „declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră".

„Toate aceste probleme nu sunt noi, unele durează deja de ani de zile, însă noutatea este modul agresiv și provocator în care acestea au început să evolueze și să se intensifice”, remarcă semnatarii documentului, votat de 63 de deputați din fracțiunile PD, PLDM, PL și grupul PPEM. 

În replică, președintele Igor Dodon a scris pe Facebook: „Declarația de azi a Parlamentului reprezintă cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani. Azi, eurounioniștii din Parlament au întrecut pînă și retorica ostilă a frontiștilor ultranaționaliști de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice și intenționate au drept scop determinarea părții ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa țării noastre".

În opnia sa, „a te plasa la extrema anti-rusească într-o țară cu o largă susținere pro-Rusia înseamnă un suicid politic și electoral", iar "partidele eurounionsite din fosta AIE, mai cu seamă PDM, inițiatorul declarației, au pășit azi pe această cale".

„Fie pentru a plăcea tot mai mult occidentalilor, fie în rezultatul frigurilor pre-electorale la care se dedau", comentează președintele Republicii Moldova.

Legea anti-propagandă, care interzice anumite publicații ruse în Republica Moldova, a fost promulgată, în 10 ianuarie, de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională i-a suspendat din nou prerogativele președintelui Igor Dodon, care a refuzat să semneze această lege. Odată cu intrarea în vigoare a legii, numeroase posturi de televiziune ruse care emit în Republica Moldova sunt afectate și interzise.