ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epopeea proiectului de lege privind substituirea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a avut finalul pe care multi îl anticipau. Inițiativa avizată de Curtea Constituțională și aprobată de Guvern încă acum un an a primit vot negativ în legislativul de la Chișinău.


Proiectul de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova privind schimbarea limbii de stat din moldovenească în română a fost respins joi de către parlamentul de la Chișinău, scrie presa de peste Prut. conform Agerpres.

Propunerea de a introduce acest proiect pe ordinea de zi a ședinței de joi a legislativului a fost făcută de liderul grupului parlamentar al liberal-democraților, Tudor Deliu, care a subliniat că 2 noiembrie este ultima zi în care proiectul menționat mai poate fi discutat și aprobat de actualul legislativ.

Subliniind necesitatea votării acestei modificări, el a făcut referire la decizia Curții Constituționale din decembrie 2013, care a stabilit că textul Declarației de Independență (a republicii), unde se menționează că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textului Constituției, care stipulează că limba vorbită în Republica Moldova este 'limba moldovenească'.

Inițiativa a fost votată doar de 21 de deputați liberal-democrați, liberali și popular-europeni prezenți la ședință, în condițiile în care acest proiect de modificare a Constituției fusese semnat de 34 de deputați atunci când a fost înregistrat în parlament, notează Ziarul Național din Chișinău.

În semn de protest față de respingerea acestui proiect de modificare a Constituției, liberal-democrații au părăsit ședința parlamentului. 

Magistrații Curții Constituționale au decis incă din 2013 că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independență, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.