ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea dintâi parohie ortodoxă română din Țările de Jos, „Sf. Grigorie Teologul”, a împlinit, la 25 ianuarie a.c., 40 de ani de activitate continuă în slujba comunității române din spațiul olandez, prin grija neobosită a Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, al cărei fondator și ctitor este. Vocației spirituale inițiale a parohiei i s-au adăugat, de-a lungul anilor, noi dimensiuni, precum cele cultural-educațională, socială sau umanitară, devenind un adevarat așezământ de spiritualitate creștin-ortodoxă și cultură, de promovare și păstrare a identității naționale românești. Ctitorul parohiei „Sf. Grigorie Teologul”, Părintele Ioan, este și cel care a dat viață tuturor parohiilor ortodoxe române existente în Țările de Jos și în Belgia (Flandra).
 
Sâmbătă, 23 ianuarie și duminică, 24 ianuarie a.c., după Sfânta Liturghie, litia și binecuvântarea celor 5 pâini, a vinului și a untdelemnului, toate săvârșite de preotul paroh, Părintele Ioan și comunitatea parohiei au sărbătorit praznicul Sfântului Grigorie Teologul, hramul parohiei, și 40 de ani de existență a acesteia. Părintele Ioan a oferit enoriașilor câte o medalie aniversară, o iconiță cu Sf. Grigorie Teologul și o icoană cu Maica Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a orașului Schiedam, iar aceștia au adus, la rândul lor, Părintelui paroh și parohiei propriul omagiu. În semn de cinstire a patronului spiritual al parohiei, enoriașii au adus și așezat în jurul bisericii parohiale și la Troiță, ghivece cu flori.

La praznicul Sfântului Grigorie Teologul, Înalt Prea Sfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a transmis Părintelui paroh Dr. Ioan Dură un mesaj de felicitare cu ocazia slujirii, timp de 40 de ani, în parohia „Sf. Grigorie Teologul” și gânduri alese, de binecuvântare, pentru Părintele Ioan și familia sa, precum și pentru enoriașii parohiei.

Din partea Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos a participat, la această sărbătoare de suflet și simțire româneasca, adjunctul șefului de misiune. 
 
În cuvântul său, Părintele Ioan a vorbit, cu emoție și dragoste părintească, despre cele mai importante înfăptuiri din cei 40 de ani ai parohiei, despre rolul bisericii, ca și „piatră de temelie a credinței, a limbii române și a identității românești”, despre bucuriile și mulțumirile sufletești trăite alături de familia duhovnicească a parohiei și a mulțumit pentru atașamentul și sprijinul de care s-a bucurat din partea enoriașilor. Totodată, Părintele Ioan a dat citire mesajelor de felicitare, mulțumire și urărilor de viață rodnică în slujba ortodoxiei, primite din partea enoriașilor, din partea unor foști ambasadori ai României, respectiv Republicii Moldova, în Regatul Țărilor de Jos, precum și a unor colaboratori apropiați din cele două state românești.

La 40 de ani de viață, parohia „Sf. Grigorie Teologul” se evidențiază prin practicarea, la Sfânta Liturghie, a „cântării în comun a credincioșilor”, prin numărul mare de enoriași care vin la Taina Spovedaniei. Din octombrie 2018, urmare demersurilor Părintelui Ioan, în parohie slujește, alături de Părintele Paroh, și un Părinte diacon.

La inițiativa și cu binecuvântarea Părintelui Ioan, în parohie au fost înființate: prima bibliotecă românească (2001), prima școală parohială (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române din spațiul Benelux (2015), prima asociație a femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu” (2016). Un proiect de suflet al parohiei este laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, prima lalea olandeză care poartă nume românesc și care a intrat în cel de-al patrulea an de cultivare. Ca și noutate pentru diaspora, în parohie au fost instituite și sărbătorite „Ziua bunicilor” (din 2017) și „Ziua familiei numeroase” (din 2020). 

Privind retrospectiv, în parohie au fost săvârșite de 39 de ori Slujba Sfintei Învieri și Sfânta Liturghie Pascală, precum și Slujba Te-Deum-ului cu ocazia Zilei Naționale a României. În primăvara anului CENTENAR, a fost instalată în curtea din jurul bisericii parohiei, prima Troiță din spațiul Benelux, adusă din România, o mărturie peste timp a Ortodoxiei românești în Țările de Jos. Biserica parohială este împodobită, prin eforturile preotului paroh și ale enoriașilor, cu peste 200 de icoane (unele dintre acestea unicat), dintre care 42 cu sfinți străromâni și români, un minunat iconostas, singurul existent în bisericile parohiilor ortodoxe române din Țările de Jos până în prezent, un relicvar cu sfinte moaște, precum și icoana Maicii Domnului de la Schiedam. La inițiativa Părintelui paroh, au fost organizate 8 pelerinaje în locuri reprezentative pentru apariția și dezvoltarea creștinismului ortodox. 

Din 1995, de Ziua Eroilor, sunt cinstiți, an de an, prin slujba Parastasului săvârșită de Părintele Ioan, cei doi soldați români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, ale căror oseminte se află în cimitirul militar din Leusden. Iar începând din 2016, la 15 august, ziua cinstirii praznicului Adormirii Maicii Domnului și data istorică a martiriului Sfinților Brâncoveni, este săvârșit parastasul pentru Doamna Maria Brâncoveanu. Sub directa îndrumare a Părintelui Ioan, parohia marchează în fiecare an evenimente din calendarul istoric românesc (Ziua Națională, Ziua Unirii, Ziua Drapelului) și cultural-educațional (Ziua Culturii Naționale, Ziua Universală a Iei, Ziua Limbii Române). 

Parohia a organizat manifestări culturale de excepție, cu participarea unor binecunoscuți scriitori și artiști din România sau din Țările de Jos, prezentări de cărți, expoziții de icoane, concerte de muzică clasică, proiecții de filme artistice și documentare, recitaluri de poezie, zile culturale, conferințe și prelegeri, comemorări, etc. Timp de 17 ani (1982 – 1999), datorită Părintelui Ioan, parohia a beneficiat de propria revistă, „Mărturie ortodoxă”, prima publicație în limba română apărută în Țările de Jos și unică până în prezent. 

Seria de manifestări dedicate sărbătoririi a 40 de ani de activitate a fost deja deschisă prin susținerea, la 17 ianuarie a.c., a unei conferințe despre istoria capelei în care sunt oficiate Sfintele Slujbe, cu titlul „De la capelă, la biserică - scurtă prezentare de ansamblu a istoriei și arhitecturii bisericii parohiei Sfântul Grigorie Teologul din Schiedam''.

La aniversarea a 40 de ani de existență, parohia „Sf. Grigorie Teologul” dă slavă Domnului pentru fundamentul său solid și trainic, datorat în primul rând sacrificiilor și strădaniilor Părintelui Ioan și ale doamnei preotese Christina Dură, dar și voinței enoriașilor de a mărturisi și a păstra credința creștin-ortodoxă în comunitatea română din Țările de Jos.