ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 70 de politicieni britanici și-au exprimat opoziția față de introducerea așa-ziselor pașapoarte de vaccinare, pe care guvernul condus de Boris Johnson intenționează să le implementeze chipurile în vederea repornirii economiei și a ridicării treptate a restricțiilor pandemice, informează The Defender, care citează ABC News

Guvernul de la Londra analizează ideea de a le cere cetățenilor să prezinte dovada vaccinării împotriva coronavirusului pentru a li se permite accesul în spații aglomerate, precum localurile sau evenimentele sportive, premierul afirmând deja că un astfel de certificat se va putea cere pentru călătoriile internaționale. 

Publicația britanică Daily Telegraph a informat că implementarea pașapoartelor Covid va fi testată în doar câteva săptămâni, la evenimentele sportive majore ce urmează să aibă loc și, posibil, la o ceremonie de decernare a premiilor muzicale, pentru a li se evalua impactul. 

Vineri, Johnson a spus că o combinație de factori de imunitate - dacă oamenii au făcut deja boala, s-au vaccinat sau au făcut un test Covid - le-ar da încredere jucătorilor economici: „Deci, acei trei factori, operând împreună, ne-ar fi, cred, de folos în încercarea de a merge mai departe”, a afirmat premierul britanic.

Însă numeroși politicieni, atât din propriul său Partid Conservator, cât și membri ai poziției, dar și grupuri care apără drepturile civile, s-au arătat îngrijorați de perspectiva certificatelor de vaccinare:

„Ne opunem folosirii dezbinatorii și discriminatorii a certificatelor privind istoricul legat de Covid, care le-ar refuza celor ce nu-l dețin accesul la servicii generale, activități comerciale sau locuri de muncă”, a declarat într-un document comun un grup de peste 70 de persoane din spectrul politic. 

Conform planului guvernului de ieșire din pandemie, spre sfârșitul lunii, localurile vor avea voie să-și servească clienții afară, pe la mijlocul lunii mai urmând o diminuare și mai mare a restricțiilor, pentru ca, spre sfârșitul lunii iunie, să poată fi ridicate toate restricțiile. Dar totul cu un preț: certificatul de vaccinare.

Boris Johnson a sugerat luna trecută că unele localuri le-ar putea cere clienților să prezinte certificate de vaccinare. Totodată, ministrul culturii, Oliver Dowden, a spus că astfel de certificate ar permite accesul mai multor oameni în sălile de teatru. De fapt, le-ar îngrădi accesul și mai multor oameni care nu consimt să fie vaccinați cu seruri experimentale sau să-și plătească un test Covid la fiecare 48 de ore.

Încă se așteaptă o decizie finală în această privință, Johnson desemnându-l pe ministrul său de încredere Michael Gove să analizeze posibilul rol al certificatelor, spunând că trebuie explorate o serie de aspecte etice complexe. Gove ar urma să revină cu un raport în scurt timp. 

Peste 31 de milioane de britanici și-au făcut deja prima doză de vaccin, luând parte la cel mai intens program de vaccinare din Europa.